„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE – „Még mi vagyunk az egyetem”

12/11/2020 09:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Jogszerű volt a sztrájk, a színművészetin folytatódik a tanítás, ez a tiltakozás új formája. Vidnyánszkyék eddig is csinálhattak volna saját intézményt.

2020. november 12. Reggeli gyors - részlet 20.11.12. Karsai György
07:52
00:00

A sztrájkolók követelései a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érekeit érintették, azért a figyelmeztető sztrájkot jogszerűnek találta a Fővárosi Ítélőtábla. A tiltakozás folytatását, az októberi sztrájkot újra az elsőfokú bíróságnak kell megítélnie. Karsai György a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, színikritikus ezt a döntést úgy értékelte, hogy „az egyetem a miénk”. A hatalom szemérmetlen nyomulása ellen tovább folyik a tiltakozás, a színházak viszik tovább a zászlót szó szerint is, hiszen kitűzik az SZFE logóját.

Az, hogy a blokád alá vett épületeket elhagyják a diákok, járványügyi szempontból érthető, jó döntés. A tanítás azonban tovább folyik a virtuális térben. Ez nehezebb, de tulajdonképpen már hozzászoktak. A félév érvénytelenítése az oktatók véleménye szerint jogszerűtlen, de még a kuratórium saját alapító okiratában foglaltaknak sem felel meg. A hallgatók okosan viselkednek, nagy munkakedvvel tanulnak, és az oktatók is lelkesek.

Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke bejelentette, hogy februártól új helyszíneken folyik majd az oktatás, már zajlanak a felújítási munkák, de nem árulta el, hogy hol. Felvetődik tehát, hogy egy új egyetemet akarnak csinálni, a régi pedig marad a periférián, ha egyáltalán marad belőle valami. Karsai György szerint ezt Vidnyánszky eddig is megtehette volna, kapott volna rá annyi pénzt, amennyi csak kell. De 155 év hagyományába nem tud beköltözni a világ minden pénzével sem. A genius loci, a hely szelleme nem a helyszíntől függ. „Még mi vagyunk az egyetem” – mondja az oktató. Persze, ha kirúgják őket, akkor más lesz a helyzet –teszi hozzá-, de igazán nem tartja valószínűnek ezt a megoldást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.11.12. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás