„Klubrádió
Esti gyors

Kitüntetésekkel válthatják ki az akkreditációt

22/02/2021 21:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Tartva a Színház- és Filmművészeti Egyetem demonstráló hallgatóinak és oktatóinak reakciójától, nem fedte fel a Vidnyánszky Attila a kuratórium által delegált néhány új oktató nevét. Bozóki András volt kulturális miniszter szerint ez, valamint Vidnyánszky jelenléte a Kossuth-díj bizottságban előrevetheti azt, hogy a szakmai tudás helyett a politikai alapon odaítélt díjakkal igazolhatják a kuratórium által kijelölt oktatók alkalmasságát.

2021. február 22. Esti gyors - részlet 21.02.22. Bozóki András
07:46
00:00

„Sikertelen a liberális támadás” címmel jelent meg Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott interjúja. A szóhasználat is mutatja, hogy a kormányzat a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli helyzetet harci terepként kezeli.

Bozóki András volt kulturális miniszter mindig keresetlen egyszerűséggel beszélt arról, hogyan épül ki Magyarországon egy bizonyos fajta diktatúra. A kormány szerinte egy harci terepet, egy elfoglalandó bástyát lát az SZFE-ben. Azzal, pedig hogy Vidnyánszky Attila ott lehet a Kossuth-díj bizottságában, megnyílik egy újabb lehetőség, amivel az SZFE-t a kormányhoz hű tanárokkal töltik fel. Van egy szabálya annak, amelynek megfelelően akkreditálhatnak képzéseket, kik taníthatnak. Ha ennek valaki nem felel meg, az nyilvánvalóan olyan támadási felületet biztosít, amely a diákokat is érinti. Itt jön a képbe, hogy akinek megfelelő művészeti minősítése van, az mentesülhet a szakmai kívánalmak alól. Hogy ezeket a kitüntetéseket politikai alapon osztják ki, csak a díj értékét rombolja le.

Évforduló - Húszéves az Ellenzéki Kerekasztal
 
Bozóki AndrásFotó: Beliczay László
 

A Klubrádióval kapcsolatban kifejezte abbéli reményeit, hogy a technológia fejlődése nemcsak meghaladja, de le is győzi a hatalmi beavatkozást. Bozóki szerint cseppet sem meglepő, hogy a járványt is hatalma kiterjesztésére használja a kormány. A rendkívüli felhatalmazás, valamint az, hogy az emberek az otthonaikban kényszerülnek maradni esélyt adhat a kormánynak, hogy az eddig is csak viszonylagos ellenállás nélkül némítsa el a vele szemben kritikuis hangot megütő médiumokat. Tény, hogy a szándék megvan a kormányzatban, hogy elnémítsa a Klubrádiót.

Az egykori kulturális miniszter bízik abban, hogy a helyzet megváltozhat akár nemzetközi nyomásra is. Megjelent egyúttal a szerkesztőségek ellenállása is. Ennek lehettünk tanúi az Index szerkesztőségének egységes felmodása, a színházak, az SZFE demonstrációja.

Sokan az utazás lehetőségével azonosítják a szabadságot. „Miért is nincs itt szabadság, mindenki elmehet majd, ha véget ér a járvány. De a szabadság nemcsak azt jelenti, hogy elmenekülhetünk az országból, hanem azt jelenti első sorban, hogy részt vehetünk a közügyek intézésében” – tette hozzá.

 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
21.02.22 18:43
Riporter: Dési János