„Klubrádió
Esti gyors

SZFE-hallgató: A kancellár megpróbál megosztani minket

19/10/2020 19:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Az egyetem közösséget alkot, nemcsak a hallatók egymással és a tanárokkal, hanem az üzemeltetéssel is. Ezt a kapcsolatot próbálják megosztani vagy felszámolni, pedig nem ott vannak igazi ellentétek, ahová Szarka Gábor kancellár helyezi a hangsúlyt – mondta Antal Bálint, az SZFE hallgatója.

2020. október 19. Esti gyors / részlet, Antal Bálint, SZFE (20.10.19.)
07:15
00:00

Arra a kérdésre, hogy milyen az egyetemet elfoglaló tanköztársaság tagjainak hangulata, Antal Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója azt mondta: megvannak, kitartanak. Reggel demonstráltak az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt, a szakma legjelesebb képviselői olvasták fel a támogató leveleket, amelyeket itthonról és külföldről kapnak. 

Kiemelte: nem a kuratóriumnak címezték ezt a demonstrációt, hanem Palkovics László miniszternek, akinél ott vannak az egyetemet vezető alapítvány alapító jogai, ő állíthatná helyre az autonómiát akár most is, de nem tesz semmit.

Arról is beszélt, hogy Szarka Gábor kancellár, „ha ismerné az intézmény működését”, tudná, hogy ők az őszi szünetben is bent vannak és dolgoznak, tanórák nincsenek, de a filmes utómunkák és a színházi próbák ilyenkor a legintenzívebbek. Nem lehet őket és a dolgozókat egyik napról a másikra „elzavarni” őszi szünetre, megszakítva a szakmai munkát.

De nyilvánvalóan semmiféle szakmai, pedagógiai szempont nem volt a döntés mögött, csak a hatalmi presszió és az egyetemfoglalás elleni támadása. Arra a kérdésre, hogy próbálkozott-e a hatalom kitenni a szűrüket, Antal Bálint azt mondta: sajnos a kancellár „azzal a nemtelen módszerrel él”, hogy közvetlen beosztottjait utasítja az egyetemi üzemeltetés részéről – a legtöbb esetben szerinte jogtalanul vagy szabálytalanul. Olyan tettekre kényszeríti őket, amelyeket nem hajtanának végre szívesen, de itt egzisztenciákról van szó.

Az egyetem közösséget alkot: nemcsak a hallatók egymással és a tanárokkal, hanem az üzemeltetéssel is. Ezt a kapcsolatot próbálják megosztani vagy felszámolni, pedig nem ott vannak igazi ellentétek, ahová Szarka Gábor helyezi a hangsúlyt jelenleg.

Hozzátette: nem az jelenti az egyetemfoglalás végét, hogy bezárnak egy termet, vagy lekapcsolják az internetet. Ezek kicsinyes gesztusok, legfeljebb kellemetlenségeket vagy feszültségeket keltenek, de semmi olyat, amit ne tudnának megoldani, példaként említette, hogy az Ódry színpad is újra az övék.

Antal Bálint hangsúlyozta az október 23-i megmozdulásukkal kapcsolatban: mindig fontos a vírushelyzet, nagyon óvatosak, figyelnek a távolságtartásra. A maszkhasználatot nem tehetik kötelezővé, de erősen ajánlják a résztvevőknek. Séta lesz a Műegyetemtől az Urániáig, próbálják úgy szervezni, hogy szellős és kényelmes legyen. Ami a másik ellenzéki demonstrációt illeti: lehet, hogy stratégiai hibának tűnik, de „nem vagyunk ellenzéki együttműködésben senkivel”, nem szeretnénk senkinek a rendezvényével sem összekapcsolódni, sem akadályozni. Reméli, hogy ez nem lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Klubrádió

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020

Esti gyors
2020. október 19., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János