„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Szerettem volna szomorú filmrendező lenni”

30/08/2019 12:11

| Szerző: Klubrádió

Molnár György olyan alkotásokkal tette le a névjegyét a tévés szakmában, mint az azóta kultikussá vált Egymillió fontos hangjegy, az Anna filmje vagy éppen a Sok hűhó Emmiért 1998-as feldolgozása.

2019. augusztus 30. Ötös - részlet 19.08.30. Molnár György
50:47
00:00

Nézőnek és alkotónak egyaránt feltűnik, hogy mennyire más a mai televíziózás, mint a néhány évtizeddel ezelőtti. Molnár György rendező a pénteki Ötösben Gálvölgyi János kérdésére elmondta, azt ő is érzékeli, hogy kevesebb a tévéfilm, mint régen, így aztán alkotóként kevésbé valósíthatja meg az elképzeléseit, de most is találkozik friss sorozatokkal, filmekkel. Ahogy ő maga is, ha nem is olyan odaadással, mint régen, de folyamatosan dolgozik újabb projekteken, és jól bevált alkotói attitűdjéhez híven elsősorban irodalmi alapú filmekben gondolkozik. Legutóbb Békés Pál, illetve Örkény István egyes műveinek filmes megvalósításával kezdett foglalkozni.

Molnár György elmondta, ő igazán a szakmai ranglétra legaljáról kezdte. Polgári családból származik, és ahogy ő fogalmazott, nem volt elragadtatva az akkori rendszertől, amely hozzáállása szerinte a munkalehetőségeire is rányomta a bélyegét, habár így is rengeteg filmet, tévéműsort készített.

Az, hogy filmrendező akar lenni, hamar egyértelművé vált a számára: megnézte Fellini Országúton című alkotását, és tudta, a mozgóképpel akar foglalkozni. A rádiónál kezdett segédmunkásként dolgozni, mert azt gondolta, innen csak „egy ugrás” a tévé, a mozi világa. És bár ez az ugrás – ahogy Molnár György mondja – másfél évig tartott, végül is eljutott a kitűzött célig. A Riadó a Pitypang szállóban című tévéfilmet forgatókönyvíróként jegyzi, akkor még nem próbálta ki magát rendezőként.

A pénteki Ötösben azt is elmondta, hogy a főiskolás Makk Károly és Keleti Márton osztályában végzett, és bár Keletivel többször „találkoztak” a főiskolán, később Makk Károllyal dolgozott együtt négy filmen is, a rendező munkatársaként.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Zih Zsolt.

Ötös
2019.08.30. 10.00
Műsorvezető: Gálvölgyi János