„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az evolúció kíváncsivá tette az állatokat is"

12/01/2022 10:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szokatlan, de nem példátlan a flamingók jelenléte Magyarországon – mondta Orbán Zoltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője szereint a faj lényegében bárhol meg tud élni, ahol nem fagyott a víz és leér a lába vízfenékig, mint a magyarországi szikes tavak estében is.

2022. január 12. Reggeli gyors - részlet 22.01.12. Orbán Zoltán
05:24
00:00

Madarászok lettek figyelmesek arra csütörtökön, hogy Dunatetétlennél a Bába-széken két flamingó álldogál a sekély vízben, egy fiatal és egy öreg példány. A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, 1910 óta a mostanival együtt összesen tizenhatszor észlelték példányait – írta meg a 444.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Klubrádiónak elmondta, hogy egyáltalán nem elszigetelt, pusztán nagyon ritka jelenségről van szó hazánkban. Hozzátette, bár a flamingókat a trópusokhoz kötik, valójában mindenütt megél, ahol van nem fagyott állapotban víz. A magyarországi szikes tavak tökéletesen megfelelnek számukra.

Más, nálunk nem honos fajokkal is előfordul, hogy csak úgy megjelennek egy adott országban. "Nagyon nagy bajban lenne egy faj, ha egyedeinek nem lenne képessége az egyéni gondolkodásra, így életterük kiterjesztésére" – mondta. Hozzátette, az evolúció azonban "zabszemet dugott néhány egyed fenekébe", így a legtöbb faj egyedei hatalmas távok megtételére képesek.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Orbán Zoltánnal
2022.01.12., szerda 8:42
Riporter: Para-Kovács Imre