„Klubrádió
Reggeli gyors

Szép-szép, csak a valóság mást mutat

13/03/2019 09:51

| Szerző: Klubrádió

Pozitív, sőt rózsaszín képet festett a magyar fiatalokra itthon váró jövőről Orbán Viktor. Kérdés, hogy akkor miért mennek el?

2019. március 13. Reggeli gyors 19.03.13. Szakma Sztár
05:55
00:00

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztos jövő – jelentette ki a miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. Versenyképes szakmákról, jó fizetésekről beszélt és a technikumi rendszerhez való visszatérésről, amely segít bejutni az egyetemekre is. Mindez nagyon szépen hangzik, de mi a valóság?

Kiss Ambrus, a Policy Agenda elemzője ismertette a tényeket. Mintegy 20 százalékos a bérlemaradás például Szlovákiához képest is. A fiatalok jövedelme gyakran a minimálbért sem éri el. Alacsony fizetésekre pedig nem lehet családot, jövőt építeni. Gondot jelent még a területi egyenlőtlenség, valaki egy borsodi faluban jóval kevesebbet keres, mint egy nagyvárosi kortársa, ha egyáltalán munkához jut.

Az államnak ebben az esetben az lenne a teendője, hogy folyamatos béremelésekkel nyomást gyakoroljon az egész gazdaságra.

Az oktatás színvonala egyre alacsonyabb, már nem csak a szakképzésben, hanem az alapszinten is. A szakképzés átalakítása nem hozta meg a várt eredményeket. Az oktatásra tehát többet kell költeni, akár úgy, hogy pénzeszközöket csoportosítanak át és természetesen jobb minőségű tantervekre van szükség.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Máthé Zoltán.