„Klubrádió
A lényeg

Szélsőjobboldali és antifasiszta tüntetések voltak Budapesten

8/02/2020 18:28

| Szerző: Klubrádió

Szélsőjobbosok és antifasiszták is demonstráltak az 1945-ös budapesti kitöréshez kapcsolódóan a fővárosban. A Városmajorban a neonácik koszorúzását dobolással zavarták az ellentüntetők, a két csoport között a rendőrség biztosította a kellő távolságot a komolyabb atrocitások elkerüléséhez. Több kerületi vezető összefogott a gyűlöletkeltés ellen, kiállítással emlékeznek.

2020. február 08. A lényeg / részlet, Pálinkás János a tüntetésekről (20.02.08.)
01:40
00:00

Szélsőjobboldali szervezetek tartottak kitörés napi megemlékezést, amire előre készültek az ellentüntetők és a rendőrség is. A Városmajorban tartották az úgynevezett Becsület napja nevű megemlékezésüket. A rendőrség eredetileg nem engedélyezte a rendezvényt, de a bíróság hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot. Délután kettőre körülbelül 200-300 ember gyűlt össze a Városmajori Jézus szíve templomnál, hogy aztán átsétáljanak az I. világháborús emlékműhöz, ahol koszorúzással, beszédekkel és zenekarokkal emlékeztek meg az 1945 februári kitörésről. A megemlékezés helyszínén fél háromra már körülbelül 500-an lehettek. 

 
Szélsőjobboldali tüntetők emlékeznek a kitörés 75. évfordulóján (kép: Klubrádió)
 


A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan a Városmajor másik részére antifasiszták is meghirdettek egy ellentüntetést. Körülbelül 300-400 ember gyűlt össze, uniós és magyar zászlókkal, dobokkal.

 
kép: Klubrádió
 

 

A megemlékezések egyébként több helyszínen voltak és több politikus is beszédet tartott. Karácsony Gergely főpolgármester a Kapisztrán téren azt mondta, a traumákat fel kell dolgozni, és nem szabad hagyni, hogy azokat bárki politikai haszonszerzés céljából használja. 

Közben közös kiállítással emlékezik Budapest 1945-ös ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A szombaton megnyílt, és keddig látható tárlat öt helyszínén nyolcvan fényképen mutatják be Budapest ostromának napjait.  Hosszú hetek közös gondolkodása után jöhetett létre ez a kiállítás amire V. Naszályi Márta, az I kerület polgármestere nagyon büszke. Azt reméli - mondta -. hogy végre a társadalom képes lesz együtt gondolkodni a múltról. 

Akik ma hősies tettként ünneplik a kitörést, azok nem tudják, hogy miről beszélnek - ezt mondta Örsi Gergely, a II kerület polgármestere, aki szerint ez a kiállítás is segít feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A hegyvidéken élőknek a mai napig az ostrom maghatározó esemény az életükben - mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, akinek azért is tetszik ez a kiállítás, mert átélhetővé, személyessé a múltat, azt ami megtörtént.

"Budapest ostromában körülbelül 120 ezer katona és közel 40 ezer civil vesztette életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus. 75 évvel később, a túlélőknek és a leszármazottaknak egy fontos dolguk van: emlékezni és figyelmeztetni" - írták a budai kerületek abban a közleményben, amelyben elhatárolódtak a szélsőjobboldali megemlékezéstől. 

A városmajori helyszínen volt a Klubrádió tudósítója, Pálinkás János.

A Mérce közvetítésében arról számolt be, hogy a tüntetések végén a már Széll Kálmán tér közelében volt egy antifasiszta csoport, amikor egy kocsma bejárata előtt belefutottak egy szélsőjobboldali csoportba. Az egyik antifát leköpték, de a rendőrség gyorsan közbeavatkozott. A Városmajorban pedig néhány szélsőjobbos megpróbálta elvenni az egyik antifasiszta tüntető tábláját, de visszaszerezték.

A lényeg
2020. február 8., szombat 18.00