„Klubrádió
Esti gyors

Szél Bernadett: tükröt kaptunk arról, hogy működik a NER

5/06/2019 19:55

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett szerette volna megtudni, hány gyerek került állami gondozásba a kilakoltatások miatt, de a hivatalok utasítást kaptak, hogy ne válaszoljanak neki. Az eset jól megmutatja, hogy működik a NER – mondta a független képviselő.

2019. június 05. Megbeszéljük / részlet, interjú Szél Bernadettel (19.06.05.)
09:29
00:00
Az esetről a 444 számolt be: Szél Bernadett 2010-ig visszamenőleg szerette volna kideríteni, hány alkalommal fordult elő, hogy egy család kilakoltatása miatt a gyerekek állami gondozásba kerültek, ezért idén áprilisban kérdéseket küldött a fővárosi kormányhivatalnak. Azt a választ kapta, hogy a kért adatok náluk nem léteznek. Szél a kerületi kormányhivatalokhoz fordult, hiszen a neki küldött hivatalos válasz arra utalt, hogy ott esetleg nyilván tartják, hány gyerek került állami gondozásba kilakoltatás miatt. A fővárosi kormányhivatal ezután levelet küldött a kerületi hivataloknak, hogy azok ne válaszoljanak Szél adatkérésére.

A képviselőnő az Esti Gyorsban azt mondta: teljes jogszerűtlenség, „már bűncselekmény-kategória”, ami történt, hiszen pontosan tudja a kormányhivatal, hogy ezek az adatok léteznek, mégis ennek az ellenkezőjét írják. Ezért nem is perelnek, hanem feljelentést tesznek – közölte. A kormányhivatal, amelynek felelnie kellene a törvények betartatásáért, „jogsértésre kötelezte” a kerületi kirendeltségeket azzal, hogy névre szólóan neki nem válaszolhatnak. Amelyekre rákérdezett, fontos és érzékeny adatok a kormány politikája szempontjából, a szándékosság tehát szerinte nem vitatható.

Szél Bernadett úgy fogalmazott: az eset tükröt tartott arról, hogy működik a NER. Hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter (ő felel a lakhatási kérdésekért is) meghallgatása ma volt a Parlamentben, de a tárcavezető csak a csokkal és a falusi csokkal válaszolt az ő kilakoltatással kapcsolatos kérdéseire. „Semmilyen lakáspolitikájuk nincs” – mondta a kormányról.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 5., szerda 18.20
Műsorvezető: Kárpáti János