„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: embertelenség, kínzás a határokon

6/08/2019 14:45

| Szerző: Klubrádió

Nem nagyon lehet már tagadni a bántalmazásokat a balkáni menekültútvonalon található országok határain – mondta Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

2019. augusztus 06. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (19.08.06.)
07:13
00:00

A hvg írt arról, hogy Görögország, Bulgária és Magyarország határőrei különösen brutálisak, legalábbis ez derült ki EU határőrizeti szervének kiszivárgott, belső jelentéséből. 

Szél Bernadett, akit erről kérdeztünk, elmondta: a tranzitzónában találkozott egy családdal, akkor az édesanya számolt be a bolgár rendőrök brutalitásáról. Úgy folytatta: ha elolvassuk az ilyen jelentéseket, civil szervezetek beszámolóit, az látszik, hogy elsősorban férfiak az áldozatok, de nők és gyerekek is kapnak az ütésekből, rúgásokból, gumibotozásból, paprikaspray-ből, kutyaharapásokból.

A horvát rendőrökre is panaszkodnak, de ott az ombudsman vizsgálatot is kezdeményezett és ötven esetet megvizsgáltak, míg itt még nem tudják, hogy az alapvető jogok biztosa hogy gondolkodik ezekről az ügyekről. Írásbeli kérdést adtak be hozzá a tranzitzónában folyamatos éheztetés miatt.

Embertelen bánásmódról és kínzásról van szó olyan országokban, amelyek büszkén jogállamoknak tartják magukat. Itt párhuzamos rendszer működik az EU balkáni útvonalának országaiban, amely a nemzetközi jogon teljesen kívül áll, amit elfogadhatatlannak nevezett. A fő cél az elrettentés, amelyhez ezektől az eszközöktől sem riadnak vissza.

Frontex
 
Frontex
 
Forrás: Flickr
 

2015-ös az első jelentés arról, hogy a rendőrök meg nem engedett eszközökhöz nyúltak, és ő nem látja, hogy ennek eddig bármilyen következménye lett volna. A magyar kormány tagadta, politikai támadásnak minősítette az egészet, azt mondta, hogy egymást verik a menekültek. A képviselő fontosnak tartja, hogy az EU ne fogadja el a határok védelmének ilyen, jogsértő módját.

Most viszont egy belső Frontex-jelentés szivárgott ki, amelyben azt írták, a Frontex egyes munkatársai is jogsértést követtek el. Ők rögtön cáfoltak, ahogy a bolgár belügyminiszter is. Ezt ki kell vizsgálni és reméli, hogy nem fogják elalibizni. Most buknak ki ezek a dolgok, kötelezettségszegési eljárás is indult a magyar kormány ellen az éheztetés miatt. Szél Bernadett hangsúlyozta: lehet védeni a határokat embertelenség nélkül is. Ezt azért emelte ki, mert a beszámolókban olyan esetek szerepelnek, amelyekben a rendőrök tört angolsággal azt mondják: „ezt azért kapod, hogy ne gyere vissza!”.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. augusztus 6., kedd 08.20
Műsorvezető: Dési János