„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: a fóti ügyben leleplezte magát a kormány

17/05/2019 12:41

| Szerző: Klubrádió

A fóti gyermekotthon esetében nem kitagolás történik, hanem áttelepítés, ráadásul egy titkos kormánydöntés alapján - mondta Szél Bernadett független parlamenti képviselő.

2019. május 17. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (19.05.17.)
09:47
00:00
A képviselő közölte: Rétvári Bence Emmi-államtitkártól megkapta a pályázatot, az intézmény fenntartója pedig maga mondta el, hogy azért kell új helyekre pályáznia, mert kormánydöntés született a fóti gyermekotthon bezárásáról, tehát pótolni kell a kieső helyeket, „áttelepítésről” beszélt.

Ezzel ellentétben a kormány és a propagandamédia a „csúnya, kommunista időkből származó intézmény” megszüntetését jelölte meg indokként, azt állítva, hogy kevés férőhelyes egységeket hoznak létre és valami jó dolog történik a gyerekekkel. Szél Bernadett szerint tehát a pályázat buktatta le a minisztériumot és a fenntartót. A kormánydöntés indoklását nem ismerjük, az titkos.

 
1951. Magyarország, Fót Gyermekváros, Károlyi-kastély.
 
Forrás: Fortepan.hu
 

Viszont európai uniós pénzeket használnak fel, amit csak akkor lehetne megtenni, ha valóban kitagolásról lenne szó; ez viszont nem az, hanem pótlás és áttelepítés. Arról, hogy miért nem kitagolás történik, példaként azt említette, hogy a speciális igényű gyerekeket Kalocsára és Zalaegerszegre akarják vinni, noha azok már létszámhatár fölött lévő intézmények, nem csökken a zsúfoltság.

A képviselő úgy véli, a magyar bíróságon is megállna az ügy, de Brüsszelhez fog fordulni, hiszen a gyermekek jogait és az uniós pénzek elköltését is érinti, ami most történik; „itt visszaélnek az uniós adófizető polgárok adójával” - mondta.

Nem lehet tudni, mi lesz az épülettel, amely egy gyönyörű természeti környezetben lévő intézmény; a propagandasajtó szerint exkluzív állami ünnepségeknek adhat otthont. Szél Bernadett a blogján részletesen bemutatta a Károlyi István Gyermekközpont helyzetét.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Címlapi kép forrása: Wikipedia

Reggeli gyors
2019. május 17., péntek 8.45
Műsorvezető: Panxnotded Miklós és Pikó András