„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szanyinak „a kutya nem szólt” a felfüggesztésről

28/06/2019 19:04

| Szerző: Klubrádió

Szanyi Tibor, az MSZP leköszönő európai parlamenti képviselője értetlenül áll párttagságának felfüggesztése előtt, de szeretne összehívni egy rendkívüli közgyűlést, és ha úgy alakul, vezetné a pártot.

2019. június 28. Megbeszéljük / részlet, Szanyi Tibor (19.06.28.)
11:11
00:00

Szanyi Tibort, az MSZP alelnökét, távozó EP-képviselőjét arról kérdeztük a Megbeszéljükben, hogy az elnökség felfüggesztette a párttagságát. A politikus értetlenül áll a dolgok előtt, azt mondta, nem tudja, miért, kinek az előterjesztésére történt ez, és ki tárgyalta meg.

Nem tudja, pontosan mivel jár a felfüggesztés, ehhez át kell böngésznie az alapszabályt, de valószínűleg azt, hogy nem gyakorolhatja a párttagokat megillető jogokat, például nem hívhat össze rendkívüli kongresszust. Ettől függetlenül ezt fogja javasolni. Jelezte, nem hiszi, hogy az MSZP-ben ezt jogi kérdésként kezelik, aki eddig jó viszonyban volt vele, az ettől nem fog elmúlni.

„A kutya nem szólt erről a dologról”, „derült égből helikopter” volt - fogalmazott Szanyi Tibor, aki azt is elmondta: a pártelnökkel rég nem beszélt.  De megmondta az elnökségnek, hogy június 28-án kell átadnia az irodáját, a brüsszeli lakását. Szerinte kapva kaptak azon a lehetőségen, hogy nincs ott, nem tud reagálni.

Szanyi hangsúlyozta: az elnökségnek egy olyan „brutális kudarc” után, mint amilyen az EP-választás volt, már rég le kellett volna mondania. Ha egy gyerek megbukik hetedikben, akkor nem mondhatja, hogy semmi gond, megy tovább nyolcadikba, hiszen megbukott - fogalmazott. Össze kell hívni egy rendkívüli kongresszust, és akkor az ő ügyét is meg lehet tárgyalni.

Közölte azt is: ha a párt harminc év után magához tér és modern baloldali módon akar politizálni, akkor ő ezt „hajlandó lenne vezetni”.

Szanyi Tibor az MSZP-Párbeszéd közös listájának 3., gyakorlatilag a 2. helyén volt, mivel Tóth Bertalan pártelnök, a listavezető előre közölte, nem veszi fel mandátumát. A pártszövetség azonban jóval a várakozásokon alul szerepelt 6,61 százalékos eredményével, így csak egy képviselőt, a Tóth Bertalan mögötti 2. helyet megkapó Ujhelyi Istvánt küldi Brüsszelbe.