„Klubrádió
Reggeli gyors

Szájer-ügy: nyomoznak a járványügyi korlátozások megsértése miatt

7/01/2021 07:23

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az EUObserver arról számol be, hogy a brüsszeli ügyészség nyomozást indít a novemberi orgia ügyében szabálysértés miatt, mert a résztvevők megszegték a járványügyi korlátozásokat. Ezen a bulin vett részt az azóta lemondott fideszes Szájer József is, a volt képviselő táskájában ecstasyt találtak. A berlini székhelyű BNE IntelliNews a magyar ellenzéki pártok összefogásáról ad hírt. Az osztrák ORF közszolgálati tévé pedig azzal foglalkozik, milyen támadások érik Ferencváros polgármesterét, mert ideiglenesen Black Lives Matter-szobrot szeretne állítani a kerületben. Lapszemle.

Szívhez szóló üzeneteket váltanak a walesi Montgomeryben élő magyarok és a városi tanács, valamint a helyi iskola tagjai egymással – az összekötő kapocs: Arany János és A walesi bárdok című verse. A még júniusban induló kapcsolat egy kisfilmmel indult, amelyet a kint élő magyar Montgomery-beli közösség készített, hogy felhívja a helyiek figyelmét arra, a magyar iskolások jól ismerik Arany Jánosnak köszönhetően Mongtomery várát. A helyieket olyannyira meghatotta a kisfilm, hogy válaszul ők is készítettek egy köszönetnyilvánító videót, amelyben még magyarul is megszólalnak.

„Üdvözlet Magyarországnak! Nagyon örülünk, hogy megoszthatjuk veletek a gyönyörű történelmi városunkat” – mondja Montgomery hagyományos „kikiáltója” magyarul és angolul, középkori viseletben. Majd a helyi iskola növendékei ünnepi öltözetben kiáltják: Szia, Magyarország! A vár környékén pedig háromnyelű emléktáblát helyeztek el Arany János és balladája tiszteletére – a történetet pedig a My New Town nevű helyi lapból ismertük meg.

A médiaérdeklődés centrumában persze a járvánnyal kapcsolatos infók vannak, Magyarországról is bekerült a hírfolyamba azzal, hogy Müller Cecília szerint ajánlatos fenntartani az eddigi szigorított intézkedéseket; számos médium átvette a Reuters gyorsjelentését. Miközben a szomszédos Szlovákiában megjelent a Covid-19 új mutációja, az országos tiszti főorvos megnyugtatott mindenkit, az először Angliában terjedő vírusváltozatot Magyarországon még nem mutatták ki.

13 uniós ország kérte az Európai Bizottság támogatását, hogy a Covid-19 elleni vakcinát keleti országok és a Balkán déli országai számára is juttassák el, hisz a vírus nem ismer határokat, az oltás a biztonságosabb védekezés egyik garanciája. A 13 kérvényező között Magyarország és Lengyelország is ott van, de Svédország, Dánia és Finnország is. Az orosz nyelvű 24 tv hírében kiemelt helyen szerepel, hogy Ukrajna is részesülhet az Unió által biztosítandó oltóanyagból.

Az EUObserver arról számol be, hogy a brüsszeli ügyészség nyomozást indít a novemberi – a cikkben használt megfogalmazást idézve – meleg orgia ügyében szabálysértés miatt, mert a résztvevők megszegték a járványügyi korlátozásokat. Az a volt magyar uniós képviselő is részt vett a szex partin, aki maga is hozzájárult a LMBTQ-közösségek jogcsorbításához, és a konzervatív családi értékek egyik legfőbb hirdetője – írják. Szájer József táskájában ecstasy-tablettát talált a rendőrség. A szűkszavú közlemény azzal zárul, hogy Szájer Orbán Viktor miniszterelnök egyik legbizalmasabb szövetségese.

A berlini székhelyű BNE IntelliNews portál a magyar ellenzéki pártok összefogásáról ad hírt meglehetős részletességgel. Ismertetve, hogy a hat pontból álló dokumentum alaptétele: a demokratikus, társadalmi egyenlőséget megvalósító, klímatudatos és együttműködő Magyarország újraépítése. Megjegyzik: minderre időben, 15 hónappal a választások előtt kerül sor, ami az eddig szétforgácsolódott ellenzék egységét szimbolizálja, és ez öt évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Nem kevésbé fontos hír, hogy őszre ígérték a kormányfőjelölt megnevezését. A Fidesz 500 ezer szavazót veszített a járvány terjedésével egyidőben, és amennyiben a gazdasági válság tovább mélyül, a folyamat nem áll meg – idézi a lap a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatását és elemzését. A 2014-es, Fidesz által írt, egypárti választójogi törvény a kormányzó pártnak kedvez, állapítja meg az írás, hozzátéve: az ellenzék helyzetét tovább nehezíti, hogy a külföldön dolgozó magyaroknak nincs lehetőségük levélben szavazni, miközben a határon túli magyaroknak magyar állampolgársággal ugyanez megengedett. Utóbbiak száma az elmúlt ciklus óta 600 ezerről 1 millióra nőtt, s ők bizony a Fideszre szavaztak - érthetően. A cikk kitér a legutóbbi, ugyan gránitszilárdságúnak titulált, de immár kilencszer módosított alaptörvény legutolsó módosítására is, amely segítette az ellenzék egységbe kovácsolását, ahogy az is, hogy a Fidesz felszámolta a kétfordulós választási rendszert. Az elemzés kitér Orbán Viktor egy-két hangzatos megjegyzésére is, például amikor az ellenzéket a kolbászhoz hasonlította, amibe mindent beletöltenek, illetve arra, hogy szerinte Soros György magyar származású üzletember tartja őket kontroll alatt. A kormány ellenőrzése alatt dolgozó sajtó minden bizonnyal megpróbálja démonizálni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerepét úgy, hogy rákeni: a DK elnöke az ellenzéki összefogás szellemi atyja.

Az osztrák ORF közszolgálati tv pedig a brit Guardian nyomán számol be arról, milyen támadások érik Ferencváros polgármesterét, mert ideiglenesen Black Lives Matter- (a feketék élete is számít) tematikájú köztéri szobrot szeretne állítani a kerületben. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerintem a BLM-mozgalom a rasszista, sőt, az úgynevezett köztévé és a Kossuth Rádió bizonyos műsoraiban kommentátorok arról beszéltek, hogy le kell dönteni a szobrot, ha elkészül.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. január 7-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Szájer József weboldala

Reggeli gyors
2021. január 7., csütörtök 07.00