„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó Tímea: Most is el kell mondani, ha elfogadhatatlan dolgokat tesz a kormány

7/04/2020 14:50

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímea szerint továbbra is van értelme bemenni a Parlamentbe és kihasználni a maradék nyilvánosságot. A Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor legutóbb egy hete verte át a magyar embereket, amikor azt mondta, nem fog visszaélni a felhatalmazási törvénnyel.

2020. április 07. Reggeli gyors / részlet, Szabó Tímea (20.04.07.)
06:44
00:00

Műsorvezetőnk elsőként azt kérdezte Szabó Tímea országgyűlési képviselőtől, a Párbeszéd társelnökétől, hogy bár kemény dolgokat mondtak hétfőn a Parlamentben, el lehet-e érni ezzel valamit. Szabó Tímea szerint továbbra is van értelme bemenni a Parlamentbe és elmondani, amikor elfogadhatatlan dolgokat tesz a kormány. Ő arról beszélt, hogy Orbán Viktor legutóbb egy hete verte át a magyar embereket, amikor azt mondta, nem fog visszaélni a felhatalmazási törvénnyel. De az igaz, hogy ők Jávor Benedekkel is inkább az Európai Bizottsághoz fordultak hivatalos panasszal a törvény miatt, vizsgálja ki a testület, és ha úgy látja, indítson kötelezettségszegési eljárást.

Hozzátette: van kétmillió ember, aki beküldte az ellenzéki politikusokat a parlamentbe, hogy képviseljék őket, ezért ki kell használniuk a maradék nyilvánosságot. Fontos, hogy közösen lépnek fel az egységes ellenzék nevében, talán kevésbé látványos módon, de meghátrálásra késztetik a kormányt bizonyos ügyekben. Bár soha nem ismerné el a kormány, hogy az ellenzék miatt lépett vissza, de az iskolabezárások elrendelése, vagy a hiteltörlesztések, a végrehajtások felfüggesztése az ellenzék nyomására született, és hétfőn is egységesen kommunikálták az oligarchaadó bevezetését – tette hozzá. Szabó Tímea azt mondta: nagyon helyes, hogy a multik hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez, de mi van a NER-lovagokkal, akik az utóbbi tíz évben szedték meg magukat?

Pláne most, amikor mindenki be van zárva a koronavírus miatt, nem tudják járni az országot, csak online tudnak kapcsolatba lépni a választóikkal, nagyon fontos a kommunikációnak ez a formája. Nagyon könnyű „bénázni” az ellenzéket és arról beszélni, hogy mit nem csinál jól, de komoly sikereket értek el október 13-án az önkormányzati választásokon, visszaszerezték Budapestet, 14 kerületben és 10 megyei jogú, valamint számos kisebb városban ellenzéki polgármestert választottak.

Nem állítják, hogy normális demokrácia van, tudják, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere „gyakorlatilag megszűnt”, és a választási rendszer a Fidesznek kedvez – mondta. De még így be tudták bizonyítani tavaly októberben, hogy ha senki sem az egyéni érdekeit nézi, akkor le lehet őket győzni. Ugyanez a cél 2022-ben, az országgyűlési választáson is, egy ellenzéki jelölttel minden egyéni körzetben – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.04.07. 07:35
Műsorvezető: Dési János