„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabó Tímea: Jövő tavaszra legyen meg az előválasztás!

6/07/2020 14:08

| Szerző: Klubrádió

A Párbeszéd meggyőződése, hogy jövő tavasszal legkésőbb le kell bonyolítani legalábbis a 106 körzetben az előválasztást - mondta Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a párt társelnöke. Karácsony Gergelynek nincsenek miniszterelnök-jelölti ambíciói, de szerinte jó helyen van a főváros élén az ellenzék talán legnépszerűbb politikusa. Hangsúlyozta, elkezdődött a közös munka a választás előtt két évvel, így nem arról szólnak majd az utolsó hetek, hogy ki kinek a javára lép vissza, hanem hogy milyen élhető, korrupciómentes országot akar az ellenzék.

2020. július 06. Reggeli gyors / részlet, Szabó Tímea (20.07.06.)
11:13
00:00

„Az előválasztás az egyetlen út az Orbán-kormány leváltásához” – erről írt véleménycikket a Magyar Narancsban Szabó Tímea és Karácsony Gergely, a Párbeszéd két társelnöke.

Szabó Tímea a Klubrádiónak azt mondta: nem is azzal kapcsolatban kell sürgetni a pártokat, hogy legyen előválasztás, mert abban már szerinte minden párt egyetért, hogy a miniszterelnök-jelölt személyéről és a 106 körzet mindegyikében vagy jó részében indulókról így döntsenek. Abban kell sürgetni, hogy minél hamarabb állapodjanak meg a részletekről. A Párbeszéd meggyőződése, hogy jövő tavasszal legkésőbb le kell bonyolítani legalábbis a 106 körzetben az előválasztást.

Szerinte az ellenzék olyan állapotban van, amilyenben egy ilyen „elnyomó Orbán-rendszerben” lehet. Elvették az összes párt idei állami támogatását, nagyon nagy médiafölényben van a Fidesz, az Orbán Viktor által „ellopott”, majd alamizsnaként szétosztott milliárdokkal sem tudnak versenyezni, nekik olyat kell beletenniük, „ami a Fidesznek nincs”: lelkesedést, hitet, nagyon konkrét emberi víziót Magyarországról. Nincs rosszabb állapotban az ellenzék, mint volt az önkormányzati választás előtt, és a Jobbik is része ennek az együttműködésnek – mondta Szabó Tímea.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az egyik, ha nem a legnépszerűbb ellenzéki politikus, pedig a kormány folyamatosan próbálja „megfojtani” Budapestet, ez is mutatja, hogy valamit jól csinálnak. A kommunikációban még nagyon sok feladat van, szeretné, ha lenne egységes, országos lap, amelyet tudnának terjeszteni akár a szabad városokon keresztül, akár egy „alternatív MTI”-ként, amely nem a propagandát hozza le, hanem valós hírekrül számolna be.

Hangsúlyozta: egy listára van szükség, szerintük a tavalyi önkormányzati választási eredmények is azt mutatják, hogy az jobban működne, mint a kettő. Úgy vélik, hogy a lista első 30 helyéről is előválasztást kell tartani. Erről is meg kell állapodniuk a pártoknak, ahogy a többi között az esetleges online előválasztásról, az erőforrások elosztásáról, szavazatszámlálók megszervezéséről.

Szerinte az, hogy két évvel a választás előtt megkezdődött a munka, azt mutatja, hogy az ellenzék tanult a választási vereségekből, az utolsó hetek nem arról szólnak majd, hogy ki kinek a javára lép vissza, hanem az utolsó hónapokban azt lehet majd hallani, hogy milyen élhető, emberi, korrupciómentes országot akarnak létrehozni. Nem engedhetünk meg nemhogy még egy kétharmadot, még egy Fidesz-győzelmet se – fogalmazott a Párbeszéd képviselője.

Karácsony Gergelynek nincsenek miniszterelnök-jelölti ambíciói, de SZT szerint az már „nem olyan rossz”, hogy a legnépszerűbb ellenzéki politikus vezeti a kétmilliós fővárost. Neki (Karácsonynak) más feladata van, de megtalálják azt mindenki számára elfogadható, integratív embert, aki a legjobb lesz az országnak. Most nincs név, de jelenleg nem is ez a lényeg, jövő tavaszra kell, hogy legyen, remélhetőleg előválasztáson – mondta Szabó Tímea.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Szabó Tímea/Facebook

Reggeli gyors
2020. július 06., hétfő 08:10
Műsorvezető: Szénási Sándor