„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Tímea az LMP-ről: nem az a fontos, hogy egyesül-e két ellenzéki párt

22/01/2020 07:01

| Szerző: Klubrádió

Szabó Tímeát, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét kérdeztük arról, hogy esetleg újra összeállna pártja az LMP-vel. Szerinte nem két-három ellenzéki párt egyesülése a lényeg, hanem a közös jelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt a 2022-es választáson.

2020. január 21. Megbeszéljük / részlet, Szabó Tímea (20.01.21.)
12:10
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke nemrég felvetette, hogy újra összeállhatna az LMP és pártja. Szabó Tímeát, országgyűlési képviselőt, Karácsony elnöktársát kérdeztük. 

Szerinte nem annyira meglepő, hogy az ellenzéki pártok szorosabbra akarják fűzni az együttműködést, hiszen az október 13-i önkormányzati választási győzelmek (Budapesten és vidéki nagyvárosokban) is arról szóltak, hogy nem lehet külön-külön mozogni, minden erővel a teljes ellenzék közös indulásán kell dolgozni, és ami újdonság 2018-hoz képest, hogy szerencsére ebben már az LMP is hajlandó részt venni.

Két kis pártról van szó, bár Szabó Tímea szerint, ha az egész ellenzékről beszélünk, akkor nem a méret számít, az viszont szomorú, hogy a legnagyobb ellenzéki pártoknál 8-9 százalékos támogatottságot láthatunk a felmérések szerint. A képviselő azt hangsúlyozta: a külön indulás nagyon sok szavazót eltántorít, ők úgy látják, nincs értelme elmenni voksolni, ha nem tudnak megegyezni a pártok. Nem az a legfontosabb feladat szerinte, hogy esetleg 2-3 ellenzéki párt hogyan egyesül, hanem az, hogy helyben, listán és miniszterelnök-jelöltben is egy kihívó álljon szemben Orbán Viktorral és a Fidesszel.

Mivel ők az MSZP-hez közeledtek, mi van az MSZP és az LMP viszonyával? – tettük fel a kérdést. Szabó Tímea szerint a Párbeszédnek azért fontos az MSZP-vel a szövetség, mert baloldali zöld párt és hangsúlyos baloldali politikát képvisel. Az LMP-vel meg a zöld ügy miatt van értelme keresni a kapcsolatot, ők nyitott az együttműködésre mindenkivel, aki ezt komolyan veszi. Hozzátette: a magyarok is aggódnak a klímaváltozás miatt, ezért fontos az is, hogy amikor '22-ben összeáll a teljes ellenzéki lista, akkor a zöld program hangsúlyos eleme legyen a közös programnak.

Pont az elmúlt években tudták bemutatni, hogy amikor fontos, akkor össze tudják rendezni a gondolataikat, és minimumprogramot dolgoztak ki közösen az oktatás, a nyugdíjügy, az egészségügy terén. A választókat nem az érdekli, hogy ez kicsi, ez közepes párt, hanem az, hogy „álljatok már össze és vessetek véget a kétharmadnak, beleszakad az ország, ami itt történik”.

Az előválasztás jelentőségét is kiemelte Szabó Tímea, az október 13-i eredmények miatt, mint mondta, ha visszaadják a döntést a választóknak, ők sokkal bölcsebbek, mint a pártok. A választók „dream teamet” akarnak látni, és szerintük ezt listás előválasztással kell kialakítani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Megbeszéljük
2020.01.21. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György