„Klubrádió
Reggeli gyors

Szabadság? A jog szerint igen

16/06/2020 14:28

| Szerző: Klubrádió

A szabadság nagy részéről a munkaadó rendelkezhet. A munkavállaló mindössze 7 napról döntheti el, hogy azokat mikor akarja kivenni.

2020. június 16. Reggeli gyors - részlet 20.06.16. Kovács Szabolcs
04:38
00:00

A járványveszély idején sok cég választotta azt a megoldást, hogy fizetett szabadságra küldte a dolgozóit. A szó hagyományos értelmében ez az emberek számára nem szabadság, hiszen nem lehetett utazni, nyaralni, szinte házi karanténban, ezért is vált közkeletűvé a kényszerszabadság fogalom. A Reggeli gyorsban mindennek a jogi hátterére kérdeztünk rá.

 

A gyakorlatban egy normális munkahelyen a munkavállaló akkor megy szabadságra, amikor akar, jó esetben egyeztet a kollégáival. A jogszabály szerint azonban 7 nap kivételével a munkaadó rendelkezik erről, azzal a megkötéssel, hogy a szabadságot a tárgyévben kell kiadnia. Tehát, ha valakit a járvány miatt küldtek szabadságra, azt jogszerűen tették, hiába úszott el emiatt az esetleg későbbre tervezett nyaralása. A munkaadót egyetlen kötelezettség terheli, 15 nappal korábban be kell jelentenie a szabadságolás szándékát. (Egyébként ez a munkavállalóra is érvényes.)

Kovács Szabolcs munkajogász az interjúban hangsúlyozta, hogy ez a törvény, ám a gyakorlat ennél sokkal megengedőbb, sőt akár ellentétes is lehet a jogszabállyal.

A beszélgetésben szóba került a „home office”, az otthoni munkavégzés is, amelyről kimondható, hogy az semmiképp sem tekinthető szabadságnak, függetlenül az elvégzett munka mennyiségétől. A munkahelyen is előfordulhat, hogy valaki épp nem végez effektív munkát, de rendelkezésre áll, és amit rábíznak, azt megcsinálja. Ugyanez érvényes az otthoni munkavégzésre is.

Az már bonyolultabb feladat lesz, hogy mi legyen azokkal, akiknek épp dolgozniuk kellett a járványveszély ideje alatt és felhalmozódott annyi szabadságuk, amennyit az év második felében már nehéz lesz kivenni, hiszen az újrainduló üzemek gőzerővel dolgoznak majd, mi lesz a fizetetlen szabadságra küldöttekkel és még sorolhatnánk a kérdéseket. Későbbi műsorainkban ezekre is igyekszünk választ keresni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.06.16. 06:00
Műsorvezető: Dési János