„Klubrádió
Reggeli gyors

Svájci indexálással hét százalék lehetne a nyugdíjemelés

5/06/2019 10:38

| Szerző: Klubrádió

Egyre jobban szakadnak le a nyugdíjasok, hisz az ő jövedelmük átlagosan 2,8 százalékkal fog emelkedni, míg a várható béremelés 10-12 százalék is lehet.

2019. június 05. Reggeli gyors - részlet 19.06.05. Hegyesiné Orsós Éva
07:23
00:00

A költségvetés benyújtásakor az is kiderült, hogy a kormány 2,8 százalékos inflációval számol jövőre, vagyis ennyivel akarja emelni a nyugdíjakat is. A béremelés mértéke évek óta 10-12 százalék, és ez várható jövőre is. Ez tehát azt jelenti, hogy egyre jobban nyílik az olló az aktívak és a nyugdíjasok jövedelme, életszínvonala között – figyelmeztetett Hegyesiné Orsós Éva.

Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség elnöke szerint a nyugdíjas társadalmon belül is nőnek a különbségek, mintegy 600 ezer embernek van 100 ezer forint alatti nyugdíja, a középréteg is kezd leszakadni, aki pedig félmillió forint feletti nyugdíjat kap, az akár elégedett is lehet. Némi reményt adhat, hogy jönnek az önkormányzati választások, ilyenkor a kormány kicsit mélyebben szokott a zsebébe nyúlni, de a nyugdíjkorrekció csak novemberben szokott lenni, ha nem jól becsülték meg az infláció mértékét. Egyébként ha nem ezt a metódust használnák, hanem a régebbi, svájci indexálást, akkor körülbelül 7 százalék lenne a nyugdíjemelés.

Közelebb kerülünk a valósághoz, ha megnézzük, hogy a nyugdíjasok általában mire költenek. Rezsire, élelmiszerre, és gyógyszerekre, egészségügyi ellátásra. Az alapvető élelmiszerek ára jelentősen nőtt, nem 2,8 százalékkal, tehát már romlott az idős emberek életminősége. Az egészségügyi kiadások is emelkedtek, ami már kész dráma. A statisztikák szerint csökken azok száma, akiknek kicsi a nyugdíjuk. Nem csoda, de nem azért csökken, mert több pénzt kapnak, hanem azért, mert nem tudják megfizetni a drága vizsgálatokat, talán már a gyógyszereket sem tudják kiváltani, és meghalnak - mondja Hegyesiné Orsós Éva.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.06.05. 06:00
Műsorvezető Pikó András