„Klubrádió
Esti gyors

Suszter, szabó, baka, kém - Kárpáti János jegyzete

21/05/2020 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az „ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel” időtartama akár kétszer 90 nap is lehet, miközben nem egyértelmű, hogy mit jelent „a kibertér biztonságának a fenyegetése”, illetve „a honvédelmi, vagy szövetségi érdek veszélyeztetése”.

2020. május 21. Esti gyors-részlet (2020.05.21. Kárpáti János jegyzete)
02:28
00:00
Többen kifejtették már, hogy jogbizonytalansághoz vezet a Semjén Zsolt által kezdeményezett és elfogadott törvénymódosítás, miszerint – úgymond a kibernetikai biztonság erősítése jegyében - a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben elrendelheti – elrendelheti! - az „ideiglenes hozzáférhetetlenné” tételét annak az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatnak vagy szolgáltatásnak, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”. Az „ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel” időtartama akár kétszer 90 nap is lehet, miközben nem egyértelmű, hogy mit jelent „a kibertér biztonságának a fenyegetése”, illetve „a honvédelmi, vagy szövetségi érdek veszélyeztetése”.

Lenne még egy kérdésem, ami talán nem a leglényegesebb problémára világít rá ezzel kapcsolatban, de számomra teljesen érthetetlen. Miért éppen a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat? A katonai vonalat most hagyjuk, ott már csak egyetlen titkosszolgálat van. De a polgári területen nem ez a helyzet. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a róla szóló hivatalos tájékoztatás szerint – mint a neve is jelzi - lényegében szolgáltató szerv: titkos információgyűjtési és adatszerzési, továbbá szakértői szolgáltatásokat nyújt az igénybevételre törvényi jogosultsággal rendelkező nemzetbiztonsági és bűnüldöző szerveknek – amelyek közt első helyen az Alkotmányvédelmi Hivatal említendő.

A struktúra szerint a hivatal a szolgálattól megrendel bizonyos szolgáltatásokat, például, hogy hallgassa le valakinek a telefonját. Aki árnyékként követ valakit, annak nem kell tudnia, hogy erre miért van szükség. Neki csak az a dolga, hogy elvégezze a megfigyelést. Önmagában az, hogy „kibertér”, miért akkora varázsszó, amitől egy szakszolgálat olyan hivatallá lényegülhet át, amely egyszerűen elrendelheti polgárok, cégek internetes hozzáférhetetlenné tételét? Legalább arra ügyelt volna Semjén Zsolt, hogy úgy fogalmazzon, a szakszolgálat „javaslatot tehet”. Suszter, szabó, baka, kém – emlékezetes filmcím. A suszter miért nem marad a kaptafánál?

Kárpáti János jegyzete a 2020. május 21-i Esti gyorsban hangzott el.

Orbán Viktor 2008-ban