„Klubrádió
Reggeli gyors

Stadionnyitó – A káosz főpróbája

14/11/2019 10:23

| Szerző: Klubrádió

Amikor 68 ezer emberre egy parkolóhely sem jut, a megépített 500 ugyanis VIP-hely, akkor jön a tömegközlekedés. Lehet, hogy ez a jó minta, vagy csak feldühíti az embereket?

2019. november 14. Reggeli gyors - részlet 19.11.14. Horváth Csaba
06:47
00:00

Nem nehéz megjósolni, hogy nagyon sokan fognak bosszankodni péntek délután és este, amikor is megnyílik a Puskás Aréna. Az ünnepségre és a Magyarország-Uruguay meccsre 68 ezer embert várnak. A Kerepesi, Dózsa György, Thököly út, Hungária körút által határolt terület több részét teljesen lezárják az autósokk elől. Még a lakók sem hajthatnak be, ezért jobb ha reggel nem kocsival indulnak el – tanácsolja Horváth Csaba, a kerület polgármestere. A stadionba érkezők pedig meg se próbáljanak kocsival jönni, kizárólag tömegközlekedéssel.

Az arénához mindössze 500 VIP-parkolóhelyet építettek. Ez egyfajta koncepció, ugyanis ha több lenne a mélygarázs, az nagyobb forgalmat vonzana. Horváth Csaba szerint azért az ötszáznál több parkoló kellene, mert lesznek az arénában kisebb rendezvények is, amikor nem lesz ilyen rendőri biztosítás és teljes lezárás, akkor jól jönne, ha több hely lenne.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója úgy véli, hogy a sok ember, kevés parkolóhely koncepció helyes. Az M2-es metró, az 1-es villamos, az M4-es metró és a Thököly úti buszok mintegy háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert. Több ezer autónak egy parkolót elhagyni sokkal tovább tartana, arról nem beszélve, hogy a tömeg mozgása miatt a kivezető utakat sokszor le kell zárni.

Horváth Csaba mindenesetre összehívott egy operatív bizottságot, amely a stadion biztonságos megközelítésével foglalkozott, és a megnyitó után újra összeülnek, hogy a tapasztalatokat megvitassák.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.11.14. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes