„Klubrádió
Esti gyors

"Spontán" cirkusz - Lampé Ágnes jegyzete

4/09/2019 18:01

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

A Fideitas szerint cirkusszá válna Budapest, ha Karácsony, Puzsér vagy Berki vezetné. Karácsony válasza: Budapest nem bábszínház. Ezért nem kell báb az élére.

 

2019. szeptember 04. Esti gyors - részlet 19.09.04. Jegyzet (Lampé)
02:30
00:00

Nem tudom, hogy vannak vele, figyelik-e, ki milyen trükkökkel, kommunikációs eszközökkel próbálkozik a kampányban. Most épp itt van az új szöveg, a bohócozás. A Fidelitas ugyanis „Budapest nem cirkusz” szlogennel indít plakátkampányt, szerintük cirkusszá válna Budapest, ha Karácsony, Puzsér vagy Berki vezetné. Aligha „spontán”, röviddel a bejelentés előtt maga Rogán Antal nyilatkozott „spontán” a Bayer Show-ban arról, hogy a tapasztalt és kipróbált Tarlóssal szemben három bohóc áll, „spontán” épp azok, akik a plakátokon is szerepelnek.

És a sok spontán persze mind idézőjelben.

Kérdés, Thürmer Gyula és a további három ismeretlen jelölt – a postás, a villanyszerelő és az egykori újságíró – miért nem szerepel és miért nem kapott bohócsipkát a plakátokon?

Ami biztos: Rogán régóta bujdokol a sajtó elől, megkeresésekre nem is reagál, tényleg alig szólal meg a nyilvánosság előtt. Ha mégis, annak oka van. Most, hogy maga nyitotta meg a bohóckampányt, igyekezett súlyt adni neki.

És innen nézve már az is világos, miért is jelent meg a színen Berki és Puzsér. Mutatja, hogy ez a kampány rég fel volt építve, a két említett szereplő régóta jól tudta, mire szerződik: hogy a megfelelő időben bohócokká válhatnak, és porondra léphetnek. Népszerűséget hoz, az kétségtelen. Puzsér még az előválasztásból is kihátrált, hisz akkor – kiesése esetén – most nem lett volna bohóc belőle.

Tarlós is együtt menetel a Fidesz kampánnyal: ő régóta építi az önálló, karakán, Fidesztől független karaktert, erre most Rogán is ráerősített. És „spontán” ő is épp most ért el kommunikációjának erre a végpontjára, a két szál pedig összeért.

Karácsony viszont válaszolt: „Hallom, beindult a Fidesz intellektuális tagozata, hogy elmondja, Budapest nem cirkusz. Hát, tényleg nem, még ha ők cirkuszolnak, akkor se, ha felbérelik az erőművészt, akkor se, még ha kultúrállamtitkárt csinálnak a cirkuszigazgatóból, akkor se. Még valami: Budapest nem bábszínház. Ezért nem kell báb az élére.” A poszthoz egy olyan képet csatolt, ahol Tarlós egy vidámparkban, körhintán, egy lovon üldögél vidáman.

Már csak az a kérdés, vajon bejön-e az választóknak a kétoldalú bohócozás és bábozás. A Fidesz szinte minden szövegéről kutatás keretében előre megkérdezi a potenciális szavazók véleményét. Ha nem jött volna be a választóknak a szöveg, talán nem indították volna be. Karácsony reakciójára persze nem számíthattak. Szóval kérdés, mekkora lesz a bohóckodás? 

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2019.09.04.18:00
Szerző: Lampé Ágnes