„Klubrádió
Esti gyors

Sorsdöntő fél órák a Fideszben

23/01/2020 04:29

| Szerző: Klubrádió

Káderszemlét tartott Orbán Viktor, azaz egyenként magához rendelte a választókerületi elnököket, akik praktikusan a képviselőjelöltek a Fideszben. Talán 15-20 helyen lesz fejcsere.

2020. január 22. Esti gyors - részlet 20.01.22. Lakner Zoltan
09:19
00:00

A választókerületi elnökök többsége vidáman és elégedetten posztolhatta közösségi oldalán: folytatjuk a munkát. Persze néhány eddigi elnöknek „el kell vinnie a balhét” az önkormányzati választások kudarca miatt. Orbán Viktor két országgyűlési választás között, félidőben beszélt az embereivel a Karmelita kolostorban. A helyszínválasztást Lakner Zoltán politológus furcsának tartja, hisz nem kormányzati, hanem pártügyről van szó, az ilyesmi a pártszékházba való.

Az tény, hogy ezek a fél órák meghatározták sok fideszes életét. A kormánypártban sem végtelen a merítési lehetőség, de Orbán egymás után tud újabb és újabb politikai garnitúrát felhozni, ha nem is mindenütt könnyen. Szegeden például elég régóta keresnek megfelelő kádert, problémás Budapest XV. kerülete is. Mindenesetre a Fidesznek csak a hiányzó helyeket kell betöltenie a 106-ból, ami nagy előny az ellenzékhez képest, ott ugyanis még a jelöltek kiválasztásának mechanizmusát is ki kell találni.

Hírek szerint felmerült, hogy aki választókerületi elnök, azaz praktikusan képviselőjelölt, az ne tölthessen be kormányzati pozíciót. Ez azért érdekes, mert a kormányzati háttér respektet adhat az illetőnek a választók előtt. Lakner Zoltán szerint egyelőre nem látszik, hogy ezt az elvet követik-e. Volt olyan belső „szabály” is, hogy alelnök ne lehessen miniszter is egyben, aztán ezt megszegték.

Kérdés, hogy mi lesz a bukott káderekkel, hol pihentetik például a vesztes polgármester-jelölteket. A politológus elmondta, hogy párukat beültették a Fővárosi Közgyűlésbe, vagy egy-egy kormányhivatalba, tehát vannak olyan posztok, amelyeket betölthetnek. A frontvonalban maradóktól viszont Orbán keménységet vár el, még akkor is, ha ez néha taktikai békülékenységgel párosul.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.01.22. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor