„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Sokkal kevesebbet kell kattintgatni ősztől pénzutaláskor

6/05/2019 19:46

| Szerző: Klubrádió

Idén szeptembertől a bankoknak az ügyfelek dolgát megkönnyítő újításokat kell bevezetniük. A fogyasztók egy felületen láthatják különböző bankszámláik adatait, pénz küldésekor, illetve banki fizetésekkor pedig jóval egyszerűbben és gyorsabban bonyolíthatják tranzakcióikat.

2019. május 06. Vállalkozók Klubja (2019. május 6., hétfő 14:30)
13:25
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván
Szakértők szerint hatalmas versenyre készülhetnek a klasszikus pénzintézetek a digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó fintech cégeket és a startupokat is talán helyzetbe hozó új uniós rendelet miatt. A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított EU-s irányelv (PSD2) biztosítja ezeknek a cégeknek, hogy beépüljenek a klasszikus pénzintézetek és az ügyfelek között zajló online ügymenetbe, kommunikációba.

Györök Ferenc, a Netlock termékmenedzsere szerint a direktíva célja a fogyasztóvédelem erősítése, az innováció és a verseny erősítése a pénzügyi szektorban. A bankoknak és fintech cégeknek idén szeptemberig kell bevezetniük a PSD2 szerinti szolgáltatások esetében előírt a minősített weboldal-hitelesítő tanúsítvány és minősített bélyegző használatát a kommunikáció során – mondta el az elektronikusaláírás-szolgáltatással foglalkozó cég munkatársa.

Az újítás például azoknak az elektronikus pénzügyi tranzakcióknak a biztonságosságát növeli, amelyeket új kártyaalapú fizetési eszközökkel hajtanak végre, illetve azokat az újfajta hitelminősítési eljárásokat segítik, amelyek a számlainformációkra összesítő szolgáltatásokra épülnek.

Ez azért is fontos képesség lehet, mert egy fogyasztó akár több banknak is az ügyfele lehet, és ha eddig látni akarta a pénzügyi adatait, akkor mindegyik fiókjába külön-külön be kellett lépnie. A jövőben azonban a számlainformációs aggregátorok az ügyfél kérésére összegyűjtik és számára egy felületen láthatóvá teszik az összes számlaadatát. Az ügyfél ehhez meghatalmazást kell, hogy adjon a szolgáltatóknak, akik ez alapján lekérhetik a szükséges adatokat a bankoktól, majd az összegyűjtött információkat egységesen megjeleníthessék a számlatulajdonosnak.

A banki fizetések, átutalások bonyolításában szintén könnyebbséget hoz az ügyfeleknek az ősz, miután szeptembertől egyszerűsödik és gyorsabbá válik a felhasználó azonosítása, jóval kevesebbet kell neki kattintgatnia, mint manapság.

Vállalkozók Klubja
2019. május 6., hétfő 14.30
műsorvezető: Kárpáti Iván