„Klubrádió
Reggeli gyors

Sokat remél a teniszezőknek Lázártól Fucsovics edzője

6/08/2020 13:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Sávolt Attila teniszedző, korábbi magyar bajnok szerint Lázár János elnökké választása megnyugvást hozott a tenisztársadalomban. Az előző elnökség alatt összegyűlt 3,5 milliárd forintos hiány konszolidálására is garanciát jelenthet Lázár személye. Hozzátette, az előző vezetés nem egyeztetett velük, mindenről egy-két ember döntött.

2020. augusztus 06. Reggeli gyors / részlet, Sávolt Attila (20.08.06.)
09:07
00:00

„Nem fideszezni jöttem, hanem teniszezni” – mondta Lázár János kormánypárti politikus, volt miniszter, akit a múlt héten választottak a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) elnökévé. Sávolt Attila korábbi magyar bajnok teniszezőt, a jelenlegi legeredményesebb játékos, Fucsovics Márton edzőjét kérdeztük a helyzetről.

Úgy fogalmazott: hosszú és kellemetlen időszak van a magyar tenisz mögött, ez augusztusban zárult le. Ebben személyes konfliktusok voltak, amelyek leginkább gazdasági problémákban teljesedtek ki. Fucsovics Mártonnal ők indították el a „lavinát” két éve, de nem nem akarták gazdasági síkra terelni az ügyet, a szövetség erkölcsi, szakmai hozzáállása miatt szólaltak fel.

2018-ban a Davis-kupa lebonyolításával kapcsolatban voltak olyan dolgok, amelyeket már hosszú ideje jeleztek a szövetségnek, és nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülni. Az előző vezetés legnagyobb problémájának azt nevezte, hogy minden fontos ügyben egy-két ember hozott döntést. A teniszben fontos szereplőkre, mint Temesvári Andrea korábbi Grand Slam-győztesre vagy akár rájuk Fucsoviccsal nem tekintettek partnerként, nem hallgatták meg őket.

Műsorvezetőnk megjegyezte: volt NAV-vizsgálat, büntetőeljárás is indult a teniszszövetség ügyeiben. Sávolt Attila jelezte, folyamatban van több ügy kivizsgálása, a leköszönő elnökség is tett feljelentést, tehát teljesen nem zárult le az ügy a tisztújítással. A teniszedző mégis bizakodva tekint a jövőbe a teljes tisztújítás miatt. Ha sikerül konszolidálni – és arra biztosítékot kaptak, hogy nem számolják fel a szövetséget –, akkor új alapokról építkezhetnek.

 
Lázár János (kép: Facebook)
 


Úgy látja, kicsit megnyugodtak a kedélyek a magyar tenisz világában. Szerinte Lázár János személye megnyugvást hozott a tenisztársadalomban, és az elnökség az elnök személyén túlmenően is pozitív jövőképet vetíthet elő. Az előző elnökség idején több mint 3,5 milliárd forintos hiány gyűlt össze, a szövetség csődközelbe került, az anyagi helyzetre, annak konszolidálására garanciát jelenthet Lázár János érkezése. Azt szerinte nem lehet megtenni, hogy ezért a hiányért ne vonjanak felelősségre senkit, de ezt majd a vizsgálatok eldöntik.

Az MTSZ előző elnöke a szintén fideszes képviselő Szűcs Lajos volt. A szövetség talán két legnagyobb botránya ahhoz kötődött, hogy bejelentkeztek egy füvespályás Wimbledon Series verseny rendezésére, miközben nincs arra alkalmas pálya Magyarországon, valamint, hogy aláírtak egy szerződést az amerikai jogtulajdonossal a szövetség elnöksége, a kormány jóváhagyása és helyszín nélkül egy 250-es budapesti WTA-tenisztornára, de az is elmaradt.

Lázár Jánost személyesen Orbán Viktor biztatta a részvételre. Végül egyetlen elnökjelöltre (Lázárra), és egyetlen szakmai alelnökre (Markovits Lászlóra, a Vasas SC elnökére) lehetett szavazni. A 24.hu hosszú összefoglalót közölt az MTSZ ügyeiről, azt ide kattintva olvashatják el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Lázár János Facebook-oldala

Reggeli gyors
2020. augusztus 06. csütörtök 07.25
Műsorvezető: Lampé Ágnes