„Klubrádió
Reggeli gyors

Sok, vagy kevés víz legyen a Balatonban?

1/07/2020 13:29

| Szerző: Klubrádió

A klímaváltozás miatt egy gyakrabban fog algásodni a tó. A vízszint szabályozásával lehet javítani a víz minőségén, de ez komoly tudományos hátteret igényel.

2020. július 01. Reggeli gyors - részlet 20.07.01. Istvánovics Vera
00:00
00:00

Tavaly nagyon algásodott a Balaton, az addigi legrosszabb időszakoknál is másfélszer jobban. Idén még nem vészes a helyzet, de a jövőben egyre gyakrabban kell számítani erre a kellemetlen jelenségre. Mégpedig a klímaváltozás miatt.

Istvánovics Vera, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem vízgazdálkodási kutatócsoportjának tagja ismertette, hogy mi is történik a tóban. A klímaváltozás következtében egyre melegebb a víz és rétegződik, nem keveredik fel a vízoszlop. Miután nincs keveredés, alul elfogy a vízből az oxigén a fenékből foszfor szabadul ki, és megjelennek az algák. Ez a bizonyos rétegződés függ a hőmérséklettől és a vízoszlop magasságától. Ha 1 fokkal melegebb, vagy 10 centiméterrel magasabb a víz, a következmény az, hogy 2 nappal tovább tart ez a rétegződéses időszak. Tavaly egész évben, összesen 12 nap volt. Jó esetben egyszerre csak pár óra.

Koronavírus - Keszthely

A felmelegedés ellen közvetlenül és gyorsan nincs mit tenni, marad a vízszintszabályozás, amivel csökkenteni lehet az algásodást. Az elmúlt időszak nagyon aszályos éveiből okulva igyekeztek magasan tartani a Balaton vízszintjét, hogy ha ismét jön a szárazság, ne legyen baj. Ezzel viszont elősegítették az algásodást. Az tehát nem jó kérdés –mondja Istvánovics Vera-, hogy sok, vagy kevés víz legyen-e a tóban. A helyzet az, hogy folyamatosan kell szabályozni.

Szükség lenne egy monitoring hálózatra, amely figyeli, hogy mi történik a tónál és a vízgyűjtő területen. Aztán egy előrejelző rendszerre, amely a Balaton környékének várható folyamatait jelzi. Ezek birtokában –és számos más tényezőt figyelembe véve- el lehet dönteni, hogy akkor most engedjenek le a vízből, vagy sem. A szakember szerint nincs meg minderre a technikai háttér, de nem is az az első és legfontosabb, hanem a tudományos, szakmai munka.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020.07.01. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre