„Klubrádió
Megbeszéljük...

Simonyi András: Semmi kétség nem fér Biden győzelméhez

13/11/2020 23:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A volt washingtoni nagykövet, Simonyi András szerint a szenátusi választások miatt nem hátrálnak ki egyes republikánus politikusok Donald Trump mögül. A januárban lezáruló választások eredménye határozza meg, mekkora mozgástere lesz Joe Bidennek elnöksége alatt. Hangsúlyozta, hogy a 46. elnök republikánus többségű szenátussal sem bénul meg, csak sokkal nehezebben tudja keresztülvinni terveit.

2020. november 13. Megbeszéljük - részlet 20.11.13. Simonyi András
05:54
00:00

Simonyi András, volt washingtoni nagykövet szerint furcsa helyzet uralkodik az Egyesült Államokban. Négy államban megkérdőjelezték a választási eredményeket, miközben Észak-Karolinában és Georgiában még tart a szavazatszámlálás. Ettől függetlenül semmi kétség, hogy Joe Biden megnyerte a választást.

Ezzel egy időben tagokat választanak az amerikai törvényhozás, azaz a kongresszus két testületébe is, a képviselőház teljesen, a szenátus részben újul meg. Simonyi szerint ezért folyik igazából a harc, és ezért nem akarnak a republikánus szenátorok kihátrálni Trump mögül, noha tisztában vannak azzal, hogy Joe Biden nyerte a választásokat.

Azt is elmondta, hogy a Trump-szavazók nem kizárólag Donald Trump miatt szavaztak a republikánus pártra. Az amerikai választók közel fele döntött a republikánus párt mellett, voltak olyanok, akiket meggyőzött Donald Trump személye, mások inkább azért nem szavaztak a demokratákra, mert féltek a szélsőbaloldal előretörésétől.

 
Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Donald Trump még január 30-ig töltheti be elnöki hivatalát, a választásokat követően hatalma csak részben vált névlegessé. A következő két hónapban leginkább a külpolitikában tud tevékenykedni, érdemes megfigyelni, mihez kezd a rendelkezésre álló idővel.

Hogy Joe Bidennek mekkora mozgástere lesz, az nagyban függ a szenátusi választások eredményétől. Erre pedig január 12-ig várniuk kell. Mindkét párt 48-48 szenátorral képvisletetheti magát jelen állás szerint. A maradék négy szenátusi helyért folyik jelenleg a küzdelem. Egyelőre három szenátort delegálhatnak a republikánusok és egyet a demokraták. Simonyi hangsúlyozta, akkor sem bénul meg az új elnök, ha republikánus többsége lesz a szenátusban, csak sokkal nehezebben, keményebb alkuk árán szerezhet érvényt akaratának.

„Szó sincs arról, hogy az amerikai demokrácia megbukott volna. Minden idők legbiztonságosabb, legtisztességesebb és legáttekinthetőbb választása zajlott most le. Ez azt mutatja, hogy az amerikai demokrácia és intézményei erősek, és azok, akik megkongatták a vészharangot, tévedtek” – értékelt az egykori diplomata.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük
2020. 11.13. 17:33
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás