„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi András: Blinken centrista politikus

24/11/2020 07:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Minden ellenkező kormányzati propagandával szemben a Trump-adminisztráció sem helyeselte Magyarország Kínával szemben tanúsított magatartását. Az új kabinet is hasonlóan kezeli majd a helyzetet Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint. Azt is elmondta, hogy Antony Blinken külügyminiszterként is a republikánus és a demokrata párt együttműködésére törekszik majd.

2020. november 23. Esti gyors - Simonyi András (2020. november 23., hétfő 18:15)
05:48
00:00

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint Donald Trumpnak van még módja kavarni, de annak esélye, hogy elnök maradhat már biztosan elúszott. A republikánus törvényhozók sorra hátrálnak ki mögüle. Az eddig újraszámolt szavazatok csak tovább növelték Joe Biden előnyét.

Ennek megfelelően Biden hozzálátott az új kabinet felépítéséhez. Antony Blinkent külügyminiszternek, Jake Sullivant a nemzetbiztonsági tanácsadónak, Linda Thomas-Greenfieldet pedig az Egyesült Államok nagykövetének nevezte ki az ENSZ-ben.

Ezzel kapcsolatban Simonyi elmondta, Antony Blinken „régi ismerős” külkapcsolati vonalon.

Korábban, Barack Obama elnöksége alatt az egyik legfontosabb külügyekkel és nemzetbiztonsággal foglalkozó háttérember volt. Külügyminiszterként az Egyesült Államok új arcát igyekszik majd megmutatni a világnak. Ennek egyik legfontosabb pontja a nem egyoldalú diplomácia. Az új adminisztráció szoros együttműködésre törekszik európai szövetségeseivel a NATO-n belül is, de nagyon fontos szempont lesz a demokrácia és a jogállamiság védelme is.

Blinken nagyon jól ismeri Európát nemcsak származása, és édesapja magyar kiküldetése miatt, hanem azért is, mert részben Franciaországban nevelkedett.

Simonyi szerint a külügyminiszter Európa iránti érdeklődése nem fogja elterelni figyelmét az „első számú geostratégiai problémáról”, a kínai kihívásról. Ezzel kapcsolatban az egykori washingtoni nagykövet megjegyezte, hogy sem a mostani (Trump), sem a januárban felálló adminisztráció nem helyesli Magyarország és Kína vitatható ügyleteit.

„Ez annak ellenére így van, hogy a magyar propaganda előszeretettel magyarázta, milyen kitűnő az elnök és Orbán Viktor viszonya, azonban a republikánus kormányzat sem nézte jó szemmel ezt a közeledést” – tette hozzá.

A szenátusban a januári pótválasztáson dől el, hogy megmarad-e a republikánus többség, és Simonyi sem tudja biztosan mi lesz az eredmény. Azt viszont hozzátette, hogy Blinken ebből a szempontból is szerencsés választásnak tűnik, mert pontosan tudja, milyen fontos a két párt közti együttműködés, ezért „centrista” politikára törekszik. Így külpolitikai vonalon könnyebb dolga lesz az új kabinetnek, bármelyik oldal szerez többséget.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020.11.23. 18:53
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás