„Klubrádió
Utópia

Sikerült visszafordítani az időt?

23/03/2019 07:05

| Szerző: Klubrádió

Szenzációsnak tűnő kísérlet híre járta be a világsajtót. Ez adott alkalmat arra, hogy egy kicsit bekukkantsunk a kvantumfizika világába.

2019. március 19. Utópia 19.03.19. Asbóth János
45:09
00:00

Figyelemfelkeltő tanulmányt közölt egy orosz kutatócsoport, amelyben azt állították, hogy a másodperc tört részével sikerült visszaállítaniuk az idő nyilát egy kvantumszámítógépen. Az Utópiából megtudhatták a hallgatók, hogy azért még ne nagyon örüljünk, egy jó ideig még folyamatosan öregedni fogunk. Azért az említett közlemény számos érdekes kérdést vet fel, amelyeket Asbóth János, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának fizikusa válaszol meg.

Miért van az, hogy az idő csak egy irányba halad? Miközben tudunk jobbra, vagy balra menni, valami tud hűlni, vagy melegedni, az idő csak előre szalad.

Össze lehet-e rakni egy széttört tojást? Nos bizonyos széthulló dolgokat megfelelő kontroll mellett akár össze is lehet rakni.

Mi az a kvantumszámítógép? Akár Ön is kipróbálhatja, az IBM-nek vannak olyan kvantumszámítógépei, amelyeket bárki szabadon megismerhet az interneten keresztül. Ezek még nagyon kicsik, kell még úgy 10-20 év, mire nagy teljesítményű kvantumszámítógépek készülhetnek, azok viszont ma még beláthatatlan távlatokat nyithatnak.

Neuman Gábor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.