„Klubrádió
Esti gyors

Sarokba állítva - Lampé Ágnes jegyzete

29/05/2019 17:13

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Ez a mostani szakértés nyilván arról szólhat, hogy mentse saját renoméját, maradjon meg valami minimális a korábbi - amúgy jelentős - szakmai és emberi tekintélyéből. Hogy Navracsics ne olyan fideszesként távozzon a politika színpadáról, aki egyetért Orbán szélsőjobbos fordulatával és politikai kommunikációjával.

2019. május 29. Esti gyors-részlet (2019.05.29. Lampé Ágnes jegyzete)
02:06
00:00
Választások után mindig nagyon tanulságos, ki hogyan próbál pozícióhoz jutni, ki kit akar kicsinálni, milyen kommunikációs és hatalomtechnikai eszközökkel támadják egymást, vagy éppen puncsolnak egymásnak a politikusok.

A vesztesekkel persze nem szokás foglalkozni, Navracsics Tibor esete mégis figyelemreméltó. Nem azért, mert leköszönő magyar biztos; nem azért, mert rég elveszítette Orbán bizalmát és rég nem gondolhatott arra, hogy számára bármilyen babér teremhet. Hanem azért, mert épp ebben a helyzetben kezdett el a Fidesz álláspontjával ellentétes politikai helyzetelemzéseket adni, és nem mellékesen jól beszólogatni a főnöknek. Olyanokat nyilatkozik, hogy „A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel”.

Mi értelme már ezeknek a kioktatásoknak? Hisz sok éven át nem igazán mondott ellent a Fidesz irányvonalának. Még akkor sem, amikor a szélsőjobbos irányváltás már a napnál világosabb volt. Akkor nem állt szóba az ellenzéki sajtóval, a megkereséskeet igazából válaszra sem méltatta.

Ez a mostani szakértés nyilván arról szólhat, hogy mentse saját renoméját, maradjon meg valami minimális a korábbi - amúgy jelentős - szakmai és emberi tekintélyéből. Hogy ne olyan fideszesként távozzon a politika színpadáról, aki egyetért Orbán szélsőjobbos fordulatával és politikai kommunikációjával.

Mert persze emberileg sem lehet könnyű. Annak idején szinte korlátlan hatalmat kapott, miniszterelnök-helyettesként rendezhette át az egész magyar közigazgatást, gigantikus pénzek felett dönthetett, és Orbán mögött valóban a második legfontosabb ember volt Magyarországon. Akkor viszont - a hatalomban – nagyon nem mérte jól fel a terepet: nem mindben értett egyet a főnökkel, elhitte, hogy véleménye lehet, hogy legalább olyan fontos tényező lett, mint Orbán. Hát nagyot tévedett. És ilyen magasról iszonyú lehet ekkorát bukni, így visszaszorulni, egyedül maradva, kicsinálva. Utólag persze mindenki nagyon okos. Így ő is.

Ugye, hogy tanulságos?

Lampé Ágnes jegyezete a 2019. május 29-i Esti gyorsban hangzott el.