„Klubrádió
Esti gyors

Sajnálom, de nem tudom megmondani, hogy kire kell szavaznia – Selmeci János jegyzete

15/10/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Ha ön a helyes döntésre kíváncsi, ne olvassa el ezt a jegyzetet.

2021. október 15. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (21.10.15.)
02:15
00:00
Elnézést, de nem tudom. Fogalmam sincs. Tippjeim, elképzeléseim vannak ugyan, de azokat meg nem fogom elmondani. Akkor ezek szerint ez ennyi, ez itt még mindig az Esti Gyors, a hírek után, na jó, lenne még itt mégis valami.

Az elmúlt napokban számtalan interjút, véleményt, jegyzetet, Facebook bejegyzést, kommentet hallhattak és olvashattak arról, hogy kire kellene szavazniuk az előválasztáson, mert hogy neki és csak is neki van esélye Orbán Viktor legyőzésére, ezért muszáj rászavazni. Szerintem nem muszáj, de hát én ugye az sem tudom, hogy kire nem muszáj.

Egyébként azt sem tudom, hogy szoros választáson legyőzhető-e egyáltalán a Fidesz. Nagyjából annyi Fidesz szavazó lehet, mint ellenzéki, sok választókerületben lesz szoros a verseny, lehet, hogy tart már ott a rendszer, hogy egy ilyen helyzet sima többséget jelent majd a kormánynak. Persze az is lehet, hogy áprilisra sokkal kevesebb Fidesz-szavazó lesz, vagy már most sincs annyi, ez például pont olyasmi, amit nem tudok, de szerintem más sem tudja sokkal jobban.

Tegyük fel, hogy leváltható Orbán Viktor, na de ki tudja leváltani? Lehet azt mondani, hogy csak is az a jelölt, akiről egy hónapja még azt sem tudtam biztosan, hogy bejut majd az előválasztás második fordulójába; de lehet azt is mondani, hogy csakis az a jelölt, aki simán nyerte az első fordulót, főleg a vidéki szavazók megszólításával, és van amúgy egy szép nagy párt mögötte. Lehet azt mondani, hogy az a jelölt biztosan nem, aki szinte már minden nap elnézést kér valamiért, amit előző nap mondott, miközben állandóan vérig sérti az állítólagos szövetségeseit; de azt is lehet mondani, hogy az a jelölt sem, akinek a férjével mozgósítja a sajátjait a Fidesz, nyilván nem véletlenül.

Lehet minden ilyet mondani, csak ezzel azt is mondjuk, hogy meg tudjuk jósolni, mi lesz a választók fejében áprilisban, hogy miként alakul a közhangulat, mit lép egy előválasztáson részvevő ellenzéki választó, ha nem az általa korábban preferált jelöltre kell szavaznia, hogy jól sikerül-e az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampánya. Tudnunk kellene, hogy elkövet-e valamilyen végzetes hibát Orbán Viktor, akiről még saját hívei egy része is gondolhatja azt, hogy jó volt ez a 12 év, de most már valami másra lenne szüksége az országnak; na de vajon gondolja-e? Nekem fogalmam sincs, szerintem más se tudja, csak mondja.

Valamit tudok egyébként: azt, hogy semmit sem muszáj, hogy nem csak az egyik választás az egyetlen vállalható és helyes út, sőt az sem hiba, ha valakinek a ki tudja legyőzni Orbán Viktort kérdésen túl, az oké, de ő majd mit csinál utána is fontos, és hosszú mérlegelés után arra jut, hogy nem tud választani a jelöltek között.

Sajnos a legfrissebb vitákban sem tudok állást foglalni, engem még sosem zsarolt meg Gyurcsány Ferenc sms-ben, de Orbán Viktor sem küldött el maga helyett Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre szavazni. Mert hogy melyik ellenfél lenne jó neki?

Nem tudom. Ő persze tudja. De lehet, hogy téved.

Selmeci János jegyzete a 2021. október 15-i Esti gyorsban hangzott el.