„Klubrádió
Reggeli gyors

Rusvai: Olyan vakcina nincs, és nem is lesz, amely a fertőzést gátolni tudná

13/01/2022 09:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A cél, hogy a már megfertőződött szervezetekben csökkentsék a vírus újratermelődésének rátáját. Ha ez sikerül, sokkal kisebb eséllyel adhatja tovább a fertőzést – véli Rusvai Miklós virológus.

2022. január 13. Reggeli gyors - részlet 22.01.13. Rusvai Miklós
08:36
00:00

A tudósok egyre több jelét látják annak, hogy Nagy-Britanniában az omikron variáns okozta hullám eléri a csúcsát, de nemcsak ott, hanem hamarosan az Egyesült Államokban is elkezd csökkenni az új fertőzöttek száma – írja a AP cikke alapján a Telex.

"Olyan vakcinát, amely a fertőzést is megtudja akadályozni a koronavírus esetében nem lehet kifejleszteni" – mondta Rusvai Miklós. A virológus szerint vannak olyan betegségek, amelyek esetében a fertőzésátvitelt nem lehet megakadályozni. Azt azonban el lehet érni, hogy annyira lecsökkentsék a vírus termelődését egy már megfertőződött szervezetben, hogy az már ne tudja átadni a vírust.

Jelenleg olyan orrba fújható szereken dolgoznak a tudósok, amelyek a fertőzésekre fogékony sejtekre tapadva néhány órán át védelmet biztosít a fertőzés ellen.

Koronavírus - Egészségügyi dolgozók oltása a Pest Megyei F
 
Védőoltás Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Szerinte az omikron gyors terjedésének lehet olyan előnye is, hogy minél többen átesnek a fertőzésen, annál kisebb lesz a fertőzőképessége a vírusnak, így kialakulhat a lakossági immunitás. Ezt követően legalább egy kisebb szünet jöhet, amíg olyan törzs mutálódik, amely ismét fertőzni képes. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban például, ha az ötödik hullám is lecseng, így ezekben az országokban őszig bizonyos enyhülésre lehet számítani a járványügyben.

A legújabban azonosított variáns (B.1.640.2) fertőzőképessége sokkal gyengébb, mint az omikroné, amkit szerencsés körülménynek tart Rusvai, hiszen így az omikron szaporodóképessége miatt marad domináns, ami a védekezést könnyíti. Ettől függetlenül a szakember nem tartja rossz ötletnek a negyedik oltást sem.

Reggeli gyors/interjú Rusvai Miklóssal
2022.01.13., csütörtök 6:46
Riporter: Mérő Vera