„Klubrádió
Esti gyors

Rusvai: Nem oltatnám be a kisgyermekemet

27/11/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az oltás a kulcsa a koronavírus elleni védelemnek, a 12 éven aluli gyerekek oltását a kis számú megbetegedés miatt még nem tartja időszerűnek Rusvai Miklós virológus.

2021. november 26. Esti gyors - részlet 21.11.26. Rusvai Miklós
09:14
00:00

Az új koronavírus variáns egyelőre a WHO által figyelemre méltónak nevezett kategóriába esik. Mivel nincs sok információnk róla, ezért korai lenne az aggodalomra okot adó kategóriába sorolni. Jelenleg négy ilyen mutánsról, az alfa, béta, gamma és delta jelölésű válfajról tudunk – mondta Rusvai Miklós.

A virológus a Klubrádióban arról beszélt, továbbra is úgy vélekedik, hogy minden 12 életévét betöltött embernek érdemes felvennie a harmadikoltást is. Ilyen tekintetben nem tesz különbséget az emberek között. "Ezzel a járvány terjedését is fékezhetjük" – tette hozzá. Meglehet, legjobban az idősebb korosztály van kitéve a betegség veszélyeinek, azon belül is azok, akik társbetegségekkel küzdenek.

A szakember szerint az oltás nagy előnye, hogy nehezebben fertőződik meg az ember, amennyiben mégis, úgy kevesebb vírus képződik a szervezetében, tehát a beoltott kevésbé lesz fertőzőképes.

A fertőzésről kifejtette, azok, akik olatatlanul fertőződtek meg, már megvan az immunmemóriájukban a koronavírus "emléke". Így számukra, ha fél évvel a fertőzés után oltást vesznek fel, az emlékeztetőként szolgál.

Ennek megfelelően nagyon jó kezdeményezésnek tartja a kormány új oltási akcióját és annak meghosszabbítását is. 

Hangsúlyozta, nagyon keveset tudunk a gyerekek fertőződéséről (állítása szerint 1-2 százezrelék esélye van a gyerekek megbetegedésének fertőzés esetén). Ezért nagyon meg kell fontolni a 12 éven aluliak oltását. Rusvai személy szerint nem oltatná be a saját gyermekét.

Dr. Rusvai Miklós
 
Dr. Rusvai Miklós
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Rusvai Miklóssal
2021.11.26., péntek 18:15
Riporter: Selmeci János