„Klubrádió
Megbeszéljük...

Rusvai Miklós: El fogják kapni a covidot, akik nem oltatják be magukat

28/04/2021 19:12

| Szerző: Klubrádió

Rusvai Miklós virológus nem tarja nagy bajnak, hogy a magyar lakosság 15 százaléka oltásellenes, szerinte ez már viszonylag alacsony arány. Ha csak ennyien nem veszik fel az oltást, attól még kialakulhat a nyájimmunitás, főleg, hogy ők is immunizálódnak majd, csak ehhez nekik át kell esniük a betegségen, vagyis a védettség megszerzésének sokkal kockázatosabb útját választják. Azt is mondta, reméli, hogy Magyarországon nem lesz divat abból az amerikai mintából, hogy ott egyre többen nem veszik fel a második oltást.

2021. április 29. Esti gyors-részlet / Interjú, Rusvai Miklós - 2021.04.28.
07:01
00:00

Az operatív törzs tájékoztatása szerint hazánkban is napokon belül elkezdik a 16-18 évesek oltását Pfizer-vakcinával. Miután már a fiatalabb korosztályt is veszélyezteti a járvány, így épp itt volt az ideje, hogy elkezdjék a tizenéveseket is oltani. Mivel eddig nem volt olyan vakcina, amit ennek a korcsoportnak ajánlottak volna, ezért eddig nem volt mivel immunizálni a 12-16 éveseket - mondta el Rusvai Miklós, virológus.

Izrael a Pfizer-vakcina "tesztországa", ott kezdték el először a terhes nőket, illetve az időseket is immunizálni. Mostanra gyűlt össze elegendő tapasztalat ahhoz, hogy minimális kockázat mellett, biztonságosan megkezdhették a 16-18 évesek oltását, és most térnek át a 12-16 éves korosztály oltására is, majd haladnak korban lefelé - tette hozzá a szakember.

A Pfizeren kívül már folynak vizsgálatok fiatalkorúakon a Moderna-, az AstraZeneca-, és egyes hírek szerint a Szputnyik-vakcinákkal is – jegyezte meg Rusvai.

A virológus örül, hogy - ahogy szakmai körökben már régóta szorgalmazták is - már regisztráció nélkül is lehet oltást kapni, ami minden bizonnyal felgyorsítja a beoltottak számának növekedését.

Rusvai Miklós nem tartja problémának, hogy a legutóbbi felmérések szerint a magyar lakosság "csak" 15 százaléka oltásellenes, legalábbis azt tekintve, hogy ők is immunizálódnak majd, csak ők fertőzés révén. Az a cél, hogy minél több ember oltással kapja meg az immunitást, de akik nem így döntenek, idővel ők is hozzájárulnak majd a nyájimmunitáshoz, csak ők a kockázatosabb útját választják a védettség megszerzésének.

Rusvai nem tud róla, hogy Magyarországon jelentős számban ne akarnák felvenni a második oltást, és reméli, hogy itthon nem lesz ebből világdivat, ahogy az USA-ban egyre nagyobb mértékben előfordul.

A szakember véleménye szerint, aki már túlesett a fertőzésen, és emiatt védetté vált a covid ellen, ezért - ebben a vakcinahiányos időszakban - "kár belé", elég ha később oltatják be magukat, de szakmai szempontból a tünetek elmúlása után 3 héttel már nyugodtan megkaphatja a vakcinát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021. április 27., szerda 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor