„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Kizárt, hogy katonás oktatással felzárkózzunk Európához

19/05/2022 22:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A gazdasági növekedés a munkaerő minőségének függvénye Róna Péter szerint. A közgazdász elmondta, ehhez korszerű technikát és oktatást kell bevezetni. A Pintér Sánor által vízionált katonás oktatás erre nem alkalmas, ellentétben az észt modellel.

2022. május 19. Megbeszéljük - részlet 22.05.19. Róna Péter
16:34
00:00

A kormány várható gazdaságpolitikája sok kérdést vet fel. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) példátlan, 8 százalékos GDP-növekedésről számolt be. Ehhez képest többen is aggodalmukat fejezték ki a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés, az egyre nagyobb méreteket öltő infláció, és az orosz-ukrán háború gazdaságra gyakorolt hatása miatt. Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, Matolcsy György jegybankelnök a kormány gazdaságpolitikáját kritizálta, és kétéves versenyképességi programot javasolta a "drámaian megbomlott" gazdasági egyensúly visszaállításához.

Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár a Klubrádiónak azt mondta, Rogán Antal szokatlanul széles jogkört szerzett az új kormányban, de a másik szereplő, akinek nagyon kiszélesítették a jogkörét, Nagy Márton. Feladata gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos személyes szaktanácsadás, valamint a gazdaságpolitikai ágak működési összhangjának erősítése lesz. Nagy lesz felelős

  • a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, mint a Magyar Államkincstár (MÁK),
  • a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért,
  • a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért,
  • a gazdaságfejlesztésért,
  • a versenyképesség gazdasági és jogi feltételrendszeréért,
  • az állami vagyonért
  • és a postáért.

Megjegyezte, ezek részben Varga Mihály pénzügyminiszter, részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogkörét szűkítik le. Ezek után azt várta volna Róna, hogy Nagy kifejti, milyen nemzetgazdasági stratégiát képzel el, és hogyan tervezi azt megvalósítani. Ehelyett Nagy az élelmiszer-kiskereskedelem magyar tulajdonú hányadának növeléséről beszélt.

"Ez rendben is volna, de ehhez nincs szükség ekkora eszköztárra" – mondta Róna. Számára ezek alapján úgy tűnik, hogy nincs semmi koncepciója Nagynak arra, hogy milyen irányba akarja elmozdítani a magyar gazdaságot.

Ráadásul némileg ellentmondásban van kormány, hiszen Nagy azt mondta, megpróbálja elérni, hogy az évtized végére Magyarország felzárkózzon az Európai Unió átlagához, míg Lázár János Ausztria szintjét akarja megközelíteni ugyanezen idő alatt, ami messze az uniós átlag felett van.

Nagy céljához – mutatott rá Róna – 3 százalékkal nagyobb GDP-növekedésre lenne szükség az uniós átlaghoz képest. Most 76 százalékon áll Magyarország. Az elmúlt 12 év alatt kedvező gazdasági körülmények között 66 százalékról 10 százalékot sikerült javítani. Ilyenformán, nehéz gazdasági körülmények közt 14 százalékos növekmény kellene. "Ez nagyon nehéz feladat lenne" – tette hozá. A külföldi és magyar multik GDP 52 százalékát adják, azonban a utóbbiak kevesebbet hoznak be, mint amennyit a külföldiek kivisznek, a multik profitjának 70 százalékát viszik ki. "Ez a 6,6 milliárd euró, a GDP része ugyan, de nem része a  verseny-, és teljesítőképességnek."

Erre nem az a megoldás, hogy a külföldi multikat ki kell szorítani, a növekedés a hatékony munkaerő függvénye. Ehhez korszerű technika, és oktatás kell. Kizártnak tartja, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által előrevetített katonás, rendőrös oktatás erre képes lenne, ellentétben az észt oktatásmodellel. "Képzetlen munkaerőállománnyal nem lehet növekedést elérni" – foglalta össze.

 
Róna Péter Fotó: Klubrádió/KaLász
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.05.19., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György