„Klubrádió
Kovátsműhely

Románc és történelem

15/04/2021 08:35

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

Vasárnap 5-kor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: a költészet napi adásban a Gallai Péter és Fábri Péter Kolumbuszról szóló rockoperájából származó Granada románca című dal után a műsorvezető, Kováts Kriszta Szilágyi Ágnes történésszel beszélgetett a spanyol katolikus királyokról, majd Katona Eszter irodalomtörténészt faggatta Federico García Lorcáról. Leonard Cohen híres dala, a Take This Waltz is elhangzott.

2021. április 11. Kovátsműhely (2021. április 11., vasárnap 17:00)
53:15
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

A Kovátsműhely költészet napi adása történelmi és irodalmi részre oszlott. Az első beszélgetésben Kováts Kriszta Szilágyi Ágnes történésszel beszélgetett az 1492-es esztendőt övező történelmi korról. Ugyanabban az időszakban, amikor Kolumbusz Kristóf nagy nehezen meggyőzte a spanyol udvart, hogy támogassák felfedezőútját, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd újra egyesítette az Ibériai-félszigetet, és a döntő 1492-es évben Granadából is kiűzték a mórokat. Ezzel azonban az ott maradt arab és zsidó lakosság üldözése is megkezdődött.

Szilágyi Ágnes azt is részletezte, hogy Kolumbusznak nem véletlenül kellett közel egy évtizedig győzödnie a különféle európai uralkodókat, míg végül támogatókra talált: a nyugati hatalmak figyelmét ugyanis abban az időben még a Földközi-tenger partvidékének kereskedelme kötötte le, nem érezték érdekeltnek magukat az Indiába való eljutási útvonalak bővítésében. Végül Kolumbusz igyekezete bizonyult persze gyümölcsözőnek, s az európai nemzetek rengeteg új felfedezést, a bennszülött amerikai indiánok pedig károk özönét köszönhetik neki.

Szilágyi a Hispán-félszigeten maradt arab és zsidó lakosság üldözése kapcsán elmondta, hogy a katolikus királyság elvben mindenkinek lehetőséget adott, hogy kikeresztelkedés esetén az országban maradjon, az inkvizíció ugyanakkor roppant elszántan törekedett felkutatni azokat, akik csak látszólag gyakorolták a keresztény hitet és titokban megmaradtak őseik szokásánál. Aki marránusnak, azaz rejtekező zsidónak bizonyult, azt kegyetlenül megtorolták. A magasabb hivatalok betöltéséhez is szigorúan előírták több nemzedékre visszamenőleg az eredetvizsgálatot, a huszadik századi zsidótörvények mintáját így már mintegy fél évezreddel korábban feltalálták. Végül a spanyol kormány öt évvel ezelőtt elfogadta a törvényjavaslatot, amely a Hispániából elűzött zsidók leszármazottai számára automatikusan biztosítja a spanyol állampolgárságot. Ezzel végül a határidőig 127 ezren éltek, főleg a latin-amerikai kontinensről, ahol a lakosság jelentős része számára Spanyolország egyébként is migrációs célpontot jelent.

A Kovátsműhely második felének vendége Katona Eszter irodalomtörténész volt, akivel Kováts Kriszta Federico García Lorca életéről és költészetéről beszélgetett. A beszélgetés előtt elhangzott Leonard Cohen világhírű dala, a Take This Waltz, amely Lorca Kis bécsi valcer című versének megzenésítése – ahogyan egyébként az adás témaadó dala, a Granada románca is Lorca egyik kedvelt balladisztikus műfajára, a cigányrománcokra utal. A Lorca kutatásával foglalkozó irodalmár kiemelte, hogy a kettőt a képi elemek teszik hasonlóvá.

A beszélgetés ezen túlmenően érintette azt is, hogy a köztársaságpárti Lorcát a spanyol polgárháború idején a francói diktatúra emberei meggyilkolták, szóba került, hogy Leonard Cohen annyira rajongott Lorcáért, hogy a saját lányának, Lorca Cohennek az ő vezetéknevét adta keresztnevéül, valamint szó esett Lorca színházáról és az andalúz vidéknek a huszadik század első felében nem éppen rózsás mindennapjairól is. Ha erre és még sok más érdekességre is kíváncsi, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg a teljes adást!

(Címlapi kép: Eugène Delacroix – Kolumbusz visszatérése (1839), forrás: Wikipedia)

Kovátsműhely
2021. április 11., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta