„Klubrádió
Reggeli gyors

Riasztás Pakson – Túl meleg a Duna

2/08/2019 09:14

| Szerző: Klubrádió

Az atomreaktorok hűtését a folyó vize biztosítja, így ha az meleg, csökkenteni kell az erőmű teljesítményét. S akkor még a környezeti károkról nem esett szó.

2019. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 19.08.02. Mátyás Eszter
07:17
00:00

25 Celsius-fok. Ez egy fontos határ, ha ennél melegebb a Duna vize, akkor egy riasztási fokozat lép életbe, gyakrabban kell ellenőrizni a hőmérsékletet, csökkenteni kell a nukleáris reaktorok teljesítményét. Amennyiben ezt nem tennék meg, akkor az elhasznált hűtővíz kiengedése után a folyó 30 fokos is lehetne, ami súlyos környezeti károkhoz vezetne.

Tavaly ilyenkor hasonló volt a helyzet – mondta el Mátyás Eszter, az Energiaklub szakértője. Miután az atomerőműtől nem kaptak mérési adatokat, maguk jártak utána, hogy a kánikulában mi a helyzet. Méréseik szerint 30 foknál is melegebb volt a Duna azon a szakaszon, amelyen a hűtővíz visszaömlik, míg északabbra jóval hűvösebb. A part tele volt döglött kagylókkal. A szakértő szerint a Duna élővilágát már az is károsítja, ha pár óráig ilyen meleg a víz, arról nem beszélve, ha napokig, netán hetekig áll fenn ez a helyzet. Ezért szigorúak a szabályok.

A teljesítmény kényszerű csökkentésének gazdasági hatásai is vannak természetesen. Pontosan akkor tudnak kevesebb áramot termelni, amikor forróság van, mennek a klímák, tehát nő az igény. Ilyenkor külföldről kell vásárolni energiát.

A tavalyi mizéria után az atomerőmű vezetői megígérték, hogy rendszeresen közzéteszik majd a vízhőmérsékleti adatokat, a honlapon el is indult egy aloldal, ám a friss, naprakész adatokkal adós a cég.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2019.08.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert