„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Restauráló természet

24/06/2019 13:23

| Szerző: Klubrádió

A környezet mindenkire, minden társas kapcsolatra hat, akkor is nem vesszük észre. Szerencsére a környezetpszichológia eredményeit már az építészek, várostervezők is megismerhetik.

2019. június 24. Ötös - részlet 19.06.24. Dúl Andrea
55:53
00:00

Bár csodákra a természet sem képes, akkor is hat az emberre, ha az a hatás nem tudatosul. Egyfajta restauráló hatása van már annak is, ha mondjuk az erkélyünkről fákra látunk és nem egy parkolóra, sőt még annak is, ha virágmintás a tapéta a szobánkban. A legmarkánsabban ez a hatás talán a terápiás kertekben jelentkezik, amelyek drogosok, vagy bűnözők rehabilitálására szolgálnak.

Dúll Andrea környezetpszichológus beszélt az Ötösben erről a témáról. Szerencsére ma már az építészek is tanulnak erről, így aztán a városi környezet kialakításánál is figyelhetnek arra, hogy az milyen hatással lesz majd az emberekre. Különösen érdekes ez a szempont olyan helyeken, ahol kiszolgáltatott emberek vannak, például egy kórházban, vagy idősotthonban.

 
Kiállítás
 
Forrás: Flickr.com
 

A fizikai környezet, vagy ahogyan szaknyelven mondják, a szociofizikai környezet mindenkire hat, minden társas kapcsolatot befolyásol. Érdemes vizsgálatokat végezni arról is, hogy milyen az ember otthona. Hol vannak benne a biztonságos helyek, melyek a különböző érzelmek kis terei. Megfigyelhető, hogy egy költözés alapjaiban borítja fel az ember mindennapjait.

Aztán ott van az autóhoz való viszony. Az emberek többsége rendkívül erősen kötődik a kocsijához, és nagyon nehezen tud belőle kiszállni. Ha mégis megteszi, akkor valamilyen kompenzációt vár. Nem elég csak kiplakátolni, hogy szálljunk át kerékpárra.

A lényeg tehát, hogy amit magunk körül látunk, érzékelünk, az megváltoztatja a gondolkodásunkat is. A környezetpszichológia olyan magyarázatokat keres, amelyek biológiailag is megfoghatók.

A beszélgetést a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.06.24. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre