„Klubrádió
Reggeli gyors

Az önkormányzatok elmentek a falig

19/01/2021 11:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Karácsony Gergely mellett több fővárosi kerület polgármestere kampányt indított hétfőn, amelynek keretében tájékoztatni akarják a lakosságot arról, milyen hatással lehet életükre az, hogy a kormány drasztikusan csökkentette az önkormányzatok bevételeit. Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhely vezetője szerint gazdasági értelemben nem, vagy nagyon kis mozgástere maradt az önkormányzatoknak, és a tájékoztatáson kívül sok egyebet nem tehetnek.

2021. január 19. Reggeli gyors - részlet 21.01.19. Király Dávid
06:50
00:00

A főpolgármester és néhány másik kerület polgármestere tájékoztatási kampányba kezd, hogy a lakosokat tájékoztassák, mit jelent az, hogy a kormány megfosztja Budapestet forrásaitól. A kormány úgy reagált, hogy a főpolgármester már megint csak nyafog ahelyett, hogy csinálna valamit.

Király Dávid, a Republikon Intézet Budapest Műhely vezetője úgy látja, valóban tájékoztatni kell a lakosságot arról, hogy a forráselvonások milyen várható következményekkel járnak. Szerinte hangsúlyosan ki kell emelni, hogy egy önkormányzat bevételeinek olyan drasztikus csökkentése, mint az iparűzési adó megnyirbálása valójában nem más, mint az önkormányzatok autonómiájának leépítésére tett kísérlet a kormány részéről.

Világossá kell tenni a választók számára, hogy mivel járhat együtt, ha a kormány befolyást gyakorol az önkormányzatokra. Meg kell mutatni, hogy az a politika, amit a kormány hosszú évek óta folytat Budapest ellen, mennyire káros.

 
Forrás: Facebook
 
 

A Fidesz azzal mentegetőzik, hogy Budapest így is aránytalanul sok pénzt kap Magyarország más településeihez képest. Ez Király szerint egyszerűen nem igaz. Azt is hozzátette, egészen más, amikor Budapestet is érintő kormányzati beruházásról beszélünk, mint amilyen a Budai Vár átépítése, vagy a stadionok építése is volt és egészen mások azok a beruházások, amiket a helyi, lakosság, jelen esetben a budapestiek érdekében valósítanának meg. Ilyen beruházásra Budapesten nagyon régen volt példa. Bizonyos uniós források még rendelkezésre állnak, de ezek többsége közlekedési célú beruházások.

Az azonban az elemző szerint egyértelmű, hogy a kormány saját céljaira számolatlanul költi a pénzt, addig fővárosi lakosok érdekeit szolgáló beruházásokra egyre nehezebb forrást találni. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy az önkormányzat nem vehet fel kormányzati hozzájárulás nélkül hitelt.

Ez nagyban megnehezíti a Lánchíd felújítását is, amire hosszú idő után sikerült a főváros által is vállalható pályázatot kiírni. Amit azért nem tud mégsem igénybevenni, mert a kormány az előző városvezetésnek ígért 6 milliárd forintot sajnálja megadni.

A nagy kérdés természetesen továbbra is az, ha ezek a finanszírozási feltételek maradnak, akkor csődbe megy a főváros?

Erre a kérdésre Király úgy válaszolt, hogy nem példanélküli a kivéreztetés taktikája, így az állam egész egyszerűen saját hatáskörébe vonhat bizonyos szolgáltatásokat. Az önkormányzatok gazdasági mozgástere szerinte lényegében megszűnt. Elmentek a falig és a jelenlegi finanszírozási rendszer mellett a járvány minden lehetőséget lezárt. Politikai oldalról persze némileg több lehetőség áll előttük. A fővárosi kerületek együtt tudnak fellépni, de a tájékoztatáson kívül nagyon sokat nem tudnak tenni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.19. 7:41
Riporter: Dési János