„Klubrádió
Reggeli gyors

Rendetlenül rendezett az igazi erdő

5/07/2019 10:30

| Szerző: Klubrádió

Olyan időket élünk, hogy minden idős fára vigyázni kell, és néhány kisebb erdőt vissza kell vinni az őserdőhöz közeli állapotba.

2019. július 05. Reggeli gyors - részlet 19.07.05. Aszalós Réka
09:04
00:00

Az erdők egy részét vissza szeretnék terelni az őserdőhöz közeli állapotba. A természetes erdőknek ugyanis sokkal jobb az ellenálló képességük, az immunitásuk, ugyanakkor fontos szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában is. Dr Aszalós Réka erdőökológus, az MTA Ökológiai Központjának munkatársa elmondta, hogy erre főleg természetvédelmi területeken van lehetőség, de a program bizonyos elemeit már néhány erdészet is alkalmazza.

A természetes erdő nem olyan szép, rendezett, hanem rendetlenül rendezett. Vannak benne nagy, idős fák, akár több száz évesek is, fiatalok, de holt fák is, és sok fafaj található bennük. A folyamat, a „visszavadítás” nem azt jelenti, hogy nem nyúl senki az erdőhöz, hanem csak úgy magára hagyják, a folyamatba be lehet avatkozni és gyorsítani lehet. Például úgy, hogy egy-egy öreg fa mellől kiveszik a többit, így az gyorsabban nő. A hiányzó, úgynevezett elegyfákat betelepítik. Holt fákat úgy csinálnak, hogy például meggyűrűznek egy élőt, ami aztán elhal, vagy kidöntenek egyet és azt nem szállítják el. A holt fáknak nagyon fontos szerepük van, gombák, rovarok, madarak, odúlakók kötődnek hozzájuk, akár az erdei élővilág fele. Azis egy megoldás, hogy megbontják a lombkoronát, lékeket nyitnak.

Az ilyen természetes állapothoz közeli erdők immunitása, ellenálló képessége sokkal jobb, mint a gazdálkodási céllal telepítetteké. Rengeteg szén-dioxidot képesek megkötni, az árnyékukkal is hozzájárulnak a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. Stabilitásukat a sokféleség adja. Kis gócpontok lehetnek, amelyekből kiindulva elindulhatunk a természetesség irányába, könnyebben megőrizhetjük a fajokat.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.07.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert