„Klubrádió
Esti gyors

„Rendes” érettségi és felvételi lesz

12/01/2021 20:22

| Szerző: Klubrádió/K.K.

„Fejezzék be a hergelést!” Nemes egyszerűséggel így reagált az oktatási államtitkár arra, hogy másoknak –diákoknak, tanároknak- más a véleményük a járványhelyzetről.

2021. január 12. Esti gyors - részlet 21.01.12. Gosztonyi Gábor
06:03
00:00

A hagyományos rendben akarják megtartani a középiskolai felvételiket még januárban, és az érettségi vizsgákat májusban. Ezt jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emmi közoktatásért felelős államtitkára. Azzal érvelt, hogy az előző érettségik is lezajlottak gond nélkül, pedig már itt volt a járvány. (Megjegyzendő, hogy tavaly csak írásbeli vizsgák voltak.) A felvételikhez a szokásosnál több helyiséget biztosítanak a távolságtartás miatt, aki beteg, vagy karanténban van, az pedig két másik időpontban is felvételizhet.

A diákok egy része azt szeretné, ha egyáltalán nem lenne idén érettségi vizsga, hanem a jegyeket számítanák be, az erről szóló petíciót már majdnem 30 ezren írták alá. Azzal érveltek, hogy a járvány miatt nem tudtak úgy tanulni, úgy felkészülni, mint azok, akik az előző években érettségiztek. Az államtitkár erre úgy reagált, hogy „Fejezzék be a hergelést!”, majd a brit példával élt, ahol elmaradtak a vizsgák és ez komoly konfliktusokat, vitákat okozott.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a petíciót aláíró diákok álláspontja az egyik szélsőség, az államtitkárságé pedig a másik. Tény, hogy az érettségi előtt állók már lassan a 3. félévüket kezdik úgy, hogy nincsenek jelen az iskolában. Különböző platformokon tanulnak, és az online oktatás nem olyan egyszerű. A sávszélességtől, az internet akadozásától, a számítógép minőségén, állapotán át sok minden befolyásolja – jegyezte meg Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke. A hagyományos érettségi vizsgák helyett tehát mást kellene kitalálni, olyan megoldást, amelybe bekalkulálják az említett nehézségeket is.

A középiskolai felvételikkel Maruzsa Zoltán szerint azért nem lehet gond, mert a 8. osztályosok jelenléti oktatásban részesültek. Ezzel kapcsolatban Gosztonyi Gábor azt jegyezte meg, hogy általában igen, de néhány hetes kimaradás sok helyen volt. A tanárok megbetegedése is közrejátszhatott, mert lehet, hogy épp az a szaktanár esett ki a munkából, aki a tanulókat felkészíthette volna. Elmaradtak az előkészítő foglalkozások is, mert azokat délutánonként már nem lehetett, nem volt szabad megtartani. Innen kezdve pedig nagy szerepet kap a szociális háttér, az egyik gyerek kaphat otthon segítséget, a másik nem.

Az államtitkárság merev álláspontja tehát nehezen érthető, arról nem is beszélve, hogy a májusi érettségi időpontig még annyi minden változhat a járvány terjedésének függvényében.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Varga György.

Esti gyors
2021.01.12. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály