„Klubrádió
Esti gyors

Rékassy Balázs: Még van lobbierejük az orvosoknak

28/11/2020 00:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban több alkalommal meghibásodtak a lélegeztetőgépek. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ennek oka lehet az, hogy a lélegeztetőgépek üzemeltetése műszaki szaktudást is igénylő feladat, az erre alkalmas egészségügyi munkaerő száma pedig korlátozott és minél több beteg szorul lélegeztetőgépre, annál több beteg közt kell megosztani a figyelmüket. Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamarának írt levelével kapcsolatban a közgazdász elmondta, hogy az orvosok lobbiereje még mindig tud hatást gyakorolni, és mivel nyilvánvaló a szakemberhiány, ez további engedményekre kényszeríti a kormányt.

2020. november 27. Esti gyors - részlet 20.11.27. Rékassy Balázs
06:25
00:00

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász egy gondolat erejéig foglalkozott a vakcinákkal kapcsolatos aggodalmakkal. Mint elmondta, csak olyan oltóanyag kerülhet forgalomba, amelyet azt megelőzően kockázatmentesnek és hatékonynak találtak a klinikai vizsgálat során.

A Népszava írta meg korábban, hogy több alkalommal is meghibásodtak lélegeztetőgépek a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. A szakember elmondta, hogy mindenképp el kell kerülni a pánikkeltést, azonban mivel nagy számban növekszik a lélegeztetőre szoruló betegek száma, ez egy komoly probléma.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
 Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A legnagyobb probléma Rékassy szerint e téren, hogy a lélegeztetőgépek üzemeltetésében jártas munkaerő száma és kapacitása, ami mellett biztonságosan oda tud figyelni a betegekre véges.

Szóba került az is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter levelet írt a Magyar Orvosi Kamarának arról, hogy az átvezényléssel kapcsolatos javaslataik egy részét elfogadta, míg a másodállásokkal kapcsolatban nem történt kifejezett változás.

Rékassy egyfelől örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az orvosok „lobbiereje” még hatásos, másfelől úgy véli, hogy a szakemberhiány miatt további engedményekre kényszerül a kormány a továbbiakban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2020.11.27. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János