„Klubrádió
Reggeli gyors

Rámegy a Brexitre az Egyesült Királyság?

26/01/2021 14:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A skótok és az északírek többsége függetlenségi népszavazást szeretne, Skócia visszatérne az Európai Unióba. A Brexit nehézségeit és következményeit most értik meg.

2021. január 26. Reggeli gyors - részlet 21.01.26. Gálik Zoltán
00:00
00:00

Beterjesztette a függetlenségi népszavazásról szóló tervezetet a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek immár meggyőző fölénye van. 53-54 százalék, de volt már 60 is, amitől aggódhattak a Westminsterben. Májusban választás lesz Skóciában, az előrejelzések szerint  a 130 fős törvényhozásba 70 képviselőt küldhet az SNP. Ekkora többséggel már megalkothatja a népszavazásról szóló törvényt Boris Johnson akarata ellenére, amiért London feltehetően bírósághoz fordul. Itt kerülhet elő a precedensjog, Kanadában volt példa hasonló esetre, és a függetlenséget támogatóknak kedvezett az ítélet.

Gálik Zoltán a Corvinus Egyetem docense magyarázta meg, hogy miért fontos ez a politikai játszma a skót kormánynak. A jelenlegi helyzet az, hogy bár Skócia számos tekintetben autonóm, ahhoz nincs joga, hogy népszavazást rendezzen a függetlenségéről. Ennek megadását London megtagadta, valószínűleg joggal tartva az elszakadástól. Például a brit EU-tagság megszüntetéséről szóló 2016-os referendumon szűk, nem egészen 52 százalékos többség szavazott a kiválásra, míg Skóciában 60 százalék voksolt a bennmaradásra.

A függetlenedést tehát London igyekszik megakadályozni. Mellesleg rengeteg kérdést vetne fel egy ilyen folyamat. A skót gazdaság kétharmada függ az Egyesült Királyságtól, de például a gáz- és olajkészlet nagy része ezen a területen van. Kérdés lenne a monetáris és vámunió fenntartása, a védelempolitika folytatása, a királynő státuszának elismerése, és így tovább. Rengeteg probléma, bürokratikus akadály, ahogy azt a Brexit folyamata is mutatja. Azonban épp ezek azok, amik erősítik az emberekben a függetlenségi törekvéseket, most kezdik megérteni, hogy is döntöttek 2016-ban, illetve mibe vitték bele őket bizonyos politikusaik. És Skócia nincs egyedül. Észak-Írországban is sürgeti a többség egy függetlenségi népszavazás kiírását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2021.01.26. 06:00
Műsorvezető: Dési János