„Klubrádió
Dobszerda

Rajk László nagy történetei

12/09/2019 10:45

| Szerző: Klubrádió

Rajk László, Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék legismertebb karaktereinek egyike hét hónappal a halála előtt mondta el nagy történeteit a Klubrádiónak. Hallgassa őket újra interneten, vagy ma este 7-től a rádióadásban!

Idén februárban és áprilisban is hosszan mesélt életéről, szakmai, magán- és politikai pályafutásáról Rajk László, a magyar építészet és közélet meghatározó alakja a Klubrádióban. Alább, Rajkot megidéző posztunkban mindkét interjút újrahallgathatja, amelyek a Dobszerda és a Szabadság, elvtársak! című műsorokban hangzottak el! Ma este 19.00 h-tól pedig a dobszerdás beszélgetést a rádióadásban is megismételjük.

Váradi Júlia műsorvezető és Rajk László a Klubrádió stúdiójában

A beszélgetések Rajk ötéves korából megmaradt első emlékeitől – amikor megismerhette édesanyját – a hatvanas évek végén a rendszer őreivel vívott vasszékes csata és a magyar avantgárddal való találkozásán, majd a rendszerváltáson át egészen napjainkig terjedtek.

Apját koncepciós perben ítélték halálra, neki állami gondozásban Kovács Istvánka néven kellett nevelkednie, mert nem juthatott bebörtönzött édesanyjához sem. Megjárta a Nagy Imre-csoport gyermekeinek szörnyű kálváriáját, később már fiatal felnőttként, elkötelezett demokrataként talált rá az építészetre, a látványtervezésre, s amit megvalósított, azt sikerre vitte.

Magas és nagy ember, s ez nem csak a testméreteire, hanem a szellemiségére, tehetségére, kreativitására, ötleteire és azok megvalósítására is értendő. A története, életrajza is a nagy történetek egyike.

Rajk László szeptember 11-én, szerdán hunyt el rövid lefolyású, súlyos betegséget követően.

A beszélgetéseket az alábbi lejátszókra kattintva hallgathatja meg!

A nagy történetek egyike  – Interjú Rajk Lászlóval a Klubrádió művészportrékat bemutató műsorában

2019. február 13. Dobszerda (2019. február 13., szerda 20:00)
32:48
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia


Az ellenzékben nem volt struktúra – Interjú Rajk Lászlóval a Klubrádió művészportrékat bemutató műsorában

2019. április 12. Szabadság, elvtársak! (2019. április 12., péntek 19:00): Rajk László
51:03
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor