„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Putyin ellen nem egy hős kell

25/01/2021 22:04

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Alekszej Navalnij láthatóan feláldozza magát azért, hogy a Putyin-ellenes erőket bátorítsa. Tudta, hogy ha visszatér Oroszországba, akkor őrizetbe veszik. Mégis megtette.

2021. január 25. Reggeli személy - 21.01.25. Rácz András
22:40
00:00

Az orosz hatalom nem tud mit kezdeni a Navalnij-jelenséggel. A „puha” módszerek, mint a börtönnel való fenyegetés, nem működnek. Megmérgezése nem sikerült. Navalnij több külföldi laboratórium egybehangzó megállapítása szerint novicsok nevű mérget kapott, azonban Németországba kimentették, és az ottani gyógykezelése sikeres volt, felgyógyult. Az ellenzéki politikus korábban 3,5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a feltételek között szerepelt, hogy rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, aminek a gyógykezelése alatt nyilván nem tudott eleget tenni. Világos volt tehát számára is, hogy ha hazatér, őrizetbe veszik. Mégis visszament Oroszországba.

Közzétett egy majd kétórás videót, amelyben Vlagyimir Putyin elnök életpályáját mutatja be, és azt a fekete-tengeri palotát, amelynek értékét, illetve az egész komplexum értékét mintegy 100 milliárd rubelre becsülik. Rácz András szerint, aki a Német Külpolitikai Társaság kutatója, nem is a luxuspalota bemutatása az igazán mellbevágó, hanem az, hogy Navalnij feltárja azt a mechanizmust, amellyel Putyin ilyen irdatlan vagyonhoz juthatott. Azt, hogy az elnök szereti a luxust, eddig is tudták sokan, a palota létezése egy évtizede nem titok, de a videóban megjelentek eddig ismeretlen adatok, összefüggések is.

Kérdés, hogy Navalnij hogyan juthatott bizalmas, sőt titkos információkhoz. Rácz András szerint nem külföldi titkosszolgálatokat kell sejteni az ügy mögött. Nagyon könnyel elképzelhető, hogy az orosz oligarchák közötti belső harcról van szó, a hatalomhoz nagyon is közel lévők súghattak a riválisaikról.

Úgy tűnhet, hogy Navalnij feláldozza magát, hogy ezzel az elnök ellenfeleinek táborát erősítse, támogassa. Hazatérésének és őrizetbe vételének hírére 110 oroszországi városban tüntettek a hétvégén. Ezek a megmozdulások ugyan nem roppantják meg egy csapásra Putyin hatalmát, de elindíthatnak egy folyamatot. Ősszel választások lesznek, addig az egyes körzetekben előkerülhetnek olyan jelöltek, akik képesek lesznek legyőzni a regnáló elnök embereit. Rácz András úgy véli: Putyint nem egyetlen hős fogja legyőzni. Nagyon sok helyi politikusra van szükség a váltáshoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors/ Reggeli személy
2021.01.25. 09:00
Műsorvezető: Szénási Sándor