„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin egész élete "különleges művelet”

23/03/2022 07:44

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

"A féktelen nagyorosz nacionalizmus által áthatott, immár a falig hátrált diktátor nem csupán Ukrajna létét, hanem az európai civilizációt is fenyegeti." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

2022. március 22. Reggeli gyors - részlet 22.03.22. Kárpáti János lapszemléje
05:38
00:00
A legrosszabb alighanem még csak ezután jön az ukrajnai háborúban, ezért bármilyen eszköz megengedett az orosz agresszió megállítása érdekében, kivéve a repülési tilalom elrendelését - vélekedik Lendvai Pál a bécsi Der Standardban megjelent kommentárjában.

Megállapítja, hogy az ukrán haderő és a civil társadalom meglepő sikerei haragos reakciót és hazugsággal körített, vészjósló fenyegetéseket váltottak ki a Kremlből. Fegyverkezési szakértők és hadtörténészek arra figyelmeztetnek: a sarokba szorított Putyintól nem remélhető, hogy tiszteletben fogja tartani a nemzetközi jognak a civil lakosság oltalmazását célzó tilalmait. Annak nyomán, hogy az orosz elnök "soha nem látott kiterjedésű következményekkel” fenyegetőzött, a szakértők most arról vitatkoznak, vajon teljesen kizárható-e taktikai atomfegyverek bevetése. Miután hatalmas mértékben elszámította magát, Putyin nem csupán a vereséget, hanem elképzelhetőleg a tartós patthelyzet kialakulását sem engedheti meg magának, hiszen számára a tét politikai értelemben a túlélés.

Lendvai felhívja a figyelmet Richard Ned Lebow-nak, a londoni King’s College történészének a vélekedésére, miszerint a háború ellenőrizhetetlenné válhat, valamint arra, hogy Niall Ferguson "a Nyugat naív önelégültségét” ostorozza. Nem kétséges, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok túl későn reagált, és nem segítette eléggé Ukrajnát sem gazdasági, sem katonai értelemben - állapítja meg a Der Standard szerzője. Idézi Vlagyimir Szorokin orosz író azon megfogalmazását, hogy Putyinnak az egész élete nem áll másból, mint "különleges műveletből”, ahogyan most az ukrajnai háborút nevezi.

Az orosz gáztól való európai függést a brüsszeli bizottság által összehangolt módon, fokozatosan csökkenteni kell. A féktelen nagyorosz nacionalizmus által áthatott, immár a falig hátrált diktátor nem csupán Ukrajna létét, hanem az európai civilizációt is fenyegeti - figyelmeztet Lendvai. Ebből szerinte az következik, hogy legitimnek számít bármilyen eszköz az agresszió elhárítása érdekében. A tömeges fegyverszállítástól az orosz gáz- és olajvásárlás radikális csökkentéséig szó szerint bármi, kivéve a repüléstilalom elrendelését Ukrajna fölött, mert az háborút jelentene az atomhatalmak között. "Túl sokat kérek?” - teszi fel a kérdést a Nyugatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és vele együtt sok csodálatra méltó ukrán művész és értelmiségi. A becsületes válasz csak az lehet, hogy "sajnos, igen” - zárja cikkét Lendvai Pál.

Vlagyimir Putyinhttps://www.flickr.com/photos/jedimentat/7557192798
 

A Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja arról ír, hogy az autokrata Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin "férfias barátsága”, valamint az infláció veszélyezteti a magyar miniszterelnök újraválasztását.

A cikk szerzője megszólaltatja Polyák Gábor médiajogászt, aki emlékeztet arra, hogy Orbán az előző években Európa szétzilálásán dolgozott, ez volt Putyin érdeke. Most lavírozni kezdett a kormányfő. Az EU Oroszország elleni szankcióit ugyan elfogadja, de az ország területén át nem szeretne Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, és hallani sem akar az orosz gáz bojkottjáról.

A Putyinhoz fűződő kapcsolat mellett a dinamikus áremelkedés is rosszul érinti a magyar miniszterelnököt - folytatódik a Handelsblatt áttekintése. Orbán most azt teszi, amit sok önkényúr művel, amikor a politikai túléléséről van szó: beleavatkozik gazdasági összefüggések alapján zajló folyamatokba, ám kétséges, hogy ez sikerrel járhat-e. Most az alapvető élelmiszerek és a benzin árának a befagyasztásával próbálkozik. Ez következményekkel jár, elsősorban a kisebb benzinkutakra nézve, amelyeknek nehézséget okoz, hogy a nagykereskedelemben magasabb áron kell venniük az üzemanyagot, mint amennyiért a kiskereskedelemben eladhatják.

A közvélemény-kutatások ugyan a Fidesz valamelyes előnyét mutatják, de újraválasztása korántsem biztos - írja a Handelsblatt. Megszólaltatja Király Júliát, a jegybank volt alelnökét, aki szerint az játszhat Orbán kezére, hogy az ellenzék meglehetősen heterogén, és felmerül a kérdés, bízik-e a többség abban, hogy az ellenzék képes lenne kormányozni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.03.23., kedd 06:00
Riporter: Kárpáti János