„Klubrádió
Reggeli gyors

Publicus: Karácsony utolérte Tarlóst

10/10/2019 12:00

| Szerző: Klubrádió

Szó szerint fej-fej mellett áll a vasárnapi főpolgármester-választás két esélyese a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint: Tarlós Istvánra és Karácsony Gergelyre is 48 százalék szavazna.

2019. október 10. Reggeli gyors / részlet, Pulai András (19.10.10.)
07:19
00:00

Mivel a választók elég jelentős része, körülbelül 20 százaléka az utolsó héten dönti el, kire szavaz, így ennek a pár napnak a kampányeseményei vagy kampányon kívüli eseményei is jelentősen befolyásolhatják az eredményt, olyan is, ami máshol történik, például a Borkai-ügy.

Amelyről Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója azt mondta: az Isten-haza-család háromszögben gondolkodó szavazók egy részének komoly mélyütés lehetett, hogy a vezetők csak papolnak, és a korrupciós ügyek meg a partik révén a szemünk elé került a NER luxuséletének egy szelete. Ez szerinte érdemben képes csökkenteni a Fidesz támogatottságát, erodálni az ideológiai talapzatot. Másrészt a Fidesznek is be volt készítve a kampány végére pár botrány, amelyek valódiságáról annyira nem tudtunk meggyőződni, mint a videókéról, de ezek nem tudják kifutni magukat a Borkai-ügy miatt.

Orbán Viktor óva intett az „ellenzékieskedéstől” Miskolcon, Pulai András szerint azért szállt be az önkormányzati kampányba, mert érzi, hogy sok helyen szoros lehet a választás. Nem ott szállt be először, hanem a Fidesz-kongresszuson elmondott beszédében, ahol Karácsony ellen és Tarlós mellett foglalt állást, aztán elismételte ezt a Kossuth rádióban. Szerint azért, hogy a fideszesek ne szavazzanak ki a Fidesz polgármestere mögül, egyfajta „szóbeli intervenció” volt ez. Pulai Andrást nem lepné meg, ha fordulna a kocka Budapesten vagy több megyei jogú városban.

Azt látják a mérések alapján, hogy Puzsér Róbert lényegében „nem oszt, nem szoroz” az első két helyen álló jelölt versenyében. Négy százaléknyi szavazója van a publicistának, támogatói fele nem szavazna, ha ő nem indulna, a másik fele viszont körülbelül 50-50 százalékban oszlik meg Karácsony és Tarlós között, tehát itt is kiegyenlítődnek a viszonyok.

Egy-egy kockázati tényezőt feltártak Tarlósnál és Karácsonynál is, előbbinél a kiszavazó fideszesek - általában a magasabban iskolázott, magasabb társadalmi státuszú emberek, utóbbinál pedig a Momentum köré gyűlt szavazók, akik között 84 százalék a támogatottsága, tehát 16 százalékuk vagy nem megy el, vagy Puzsérra, esetleg Tarlósra szavaz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2019. október 10., csütörtök 07.40
Műsorvezető: Lampé Ágnes