„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Probiotikum - Átverés az egész?

27/05/2019 14:43

| Szerző: Klubrádió

Miért veszélyesek az antibiotikumok, és mégis miért szeretik alkalmazni az orvosok? Mit érnek a probiotikumok? Mi igaz abból, hogy a Lyme-kór halálos?

2019. május 27. Ötös - részlet 19.05.27. Lakos András
46:44
00:00

Mintegy ötezer féle mikroba él a bélflóránkban, sokról azt sem tudjuk, hogy mit csinál, miért felel. Antibiotikumokkal alaposan meg lehet ritkítani ezt az élő közösséget, sőt tönkre is lehet tenni. Márpedig az orvosok gyakran írnak föl ilyen gyógyszereket, becslés szerint körülbelül hárommillió embert kezelnek évente antibiotikumokkal. És itt jönnek be a képbe a probiotikumok, amelyekről azt állítják, hogy segítenek a sérült bélflóra helyreállításában, az antibiotikumok mellékhatásainak kivédésében. Tízezer számra jelennek meg közlemények, amelyek tudományosan alátámasztottnak látszanak, de közel sem tudományosak. Az egész egy nagy üzlet. Minderről Dr. Lakos András beszélt a hétfői ötösben.

Ez az egész antibiotikum-probiotikum fogyasztás veszélyes is lehet, halálhoz vezető vércukorszint-csökkenést, aortarepedést, tartós idegkárosodást is okozhat. A gyógyszeripar gyakorlatilag feladta az antibiotikumok kutatását, mert hosszú ideig tart és egyszerűen nem éri meg. A legtöbbet egyébként az állattenyésztésben használják, az antibiotikumok 80 százalékát, mégpedig azért, mert gyorsabban nőnek az állatok, vagy éppen finomabb lesz a húsuk. Az itthoni emberi fogyasztás világviszonylatban közepesnek mondható.

A műsorban szó volt még a Lyme-kórról, amelynek Lakos András specialistája, és számos félreértést oszlatott el ezzel a betegséggel kapcsolatban is.

Irakozzon fel a YouTube-csatornánkra!

FELIRATKOZOM:

Para-Kovács Imre interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.