„Klubrádió
Esti gyors

Pride-szóvivő: belénk rúgtak, és a mozgássérültekbe is

7/08/2019 20:59

| Szerző: Klubrádió

Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője szerint megrugdosta őket és a mozgássérülteket is az egyik kormánypárti portál az elhíresült kólareklám után megjelent cikkében.

2019. augusztus 07. Esti gyors / részlet, Peksa Kama (19.08.07.)
05:21
00:00

Melegek után kerekesszékeseket se szeretne mozgólépcsős plakátokon látni a kormánymédia egyik cikkének szerzője (az írást nem linkeljük, néhány kiemelt mondatát például itt elolvashatják); a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is tiltakozott a megalázás, a diszkrimináció ellen. A Coca-Cola egyébként a bírálatok után leveszi plakátjait, de a szivárványszínek maradnak a kólásüvegeken.

Peksa Kama közölte: fel vannak háborodva, hogy ilyen reakciókat kapott ez a kampány. Nem hiszik el, hogy nem fáradnak el ebben (a kormányoldal bizonyos hívei, képviselői) és még mindig tudnak mélyebbre süllyedni abban, ahogy megnyilvánulnak az LMBTQ-emberekről.

Arra a felvetésre, hogy a lengyel kormányzat belefáradt a nem létező migránsok elleni gyűlöletkampányba és a melegeket nevezte ki ellenségnek, a szóvivő úgy reagált: hasonlóképpen lehet nálunk is, idén már ők kerültek célkeresztbe, a felvonulás előtt sok támadás érte őket a Fidesz tagjaitól, a Fidesz-közeli média képviselőitől és a szélsőjobbos aktivistáktól.

Gyakorlatilag rendszeressé váltak a feléjük intézett támadások, ezért talán nem is volt annyira meglepő, hogy a Coca-Colának ez az elfogadásra irányuló mondanivalója jó lehetőség, olaj volt a tűzre, az említetteknek, hogy megint „beléjük rúghassanak”. Az pedig külön súlyos ebben, hogy ennek az érvényesítéséhez párhuzamba állították velük a mozgáskorlátozottakat és „még őket is jól megrugdosták”. Hihetetlen, hogy ez megtörténhet Magyarországon - mondta.

Szerinte aki teheti, álljon ki mellettük és a többi kisebbség mellett, mert ez nem csak az LMBTQ-emberekről szól, az említett cikkből is látszik. Azt reméli, hogy sokan felháborodnak és sokan fel is ébrednek, hogy nem lehet még hátradőlni Magyarországon, ha ilyeneket meg lehet tenni és ilyeneket lehet nyilatkozni. Ők azt gondolják, hogy a társadalom nagy része inkább az egyenjogúságot pártolja, de ez a politikai közbeszéd nagyon veszélyes, sértő, megalázó; ezt nem szabad szó nélkül hagyniuk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors 
2019.08.07. 18:35 
Műsorvezető: Kárpáti János