„Klubrádió
Hetes Stúdió

"Politikai lincselés" - Neuman Gábor jegyzete

5/10/2019 15:56

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Szájer József hangsúlyozta, hogy az eljárás a magyar biztosjelölttel szembeni „politikai lincselés”, „durva és gyáva” akció a szakbizottság baloldali politikai erőinek részéről.

2019. október 05. Hetes Stúdió/Jegyzet (19.10.05.)
04:13
00:00

A miniszterelnök pénteken délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter azonnali hatállyal lemondott tisztségéről. A kormányfő a miniszter lemondását elfogadta. Mit szólnak hozzá? Ugye nem semmi. Egyébként azért mondott le a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, mert ügyvédi irodája, amelyben már évekkel ezelőtt felfüggesztette a tevékenységét, állami megrendeléseket teljesített, és ez összeférhetetlennek tűnik, függetlenül attól, hogy törvényes szerződésekről volt szó. A miniszterelnök közölte: bár a szerződéskötések törvényesek voltak, a jog és az erkölcs szabályai közül mindig a szigorúbbat kell figyelembe venni, és ez esetben az erkölcsi szabály a szigorúbb. A szereplők: Medgyessy Péter miniszterelnök és Kiss Elemér kancelláriaminiszter. Az időpont 2003. február 21-e.

A Fidesz európai parlamenti listavezetőjeként az Európai Bizottság tagjának szánt Trócsányi eddig is bizonytalan biztosi kinevezése hétfőn azzal hiúsult meg végképp, hogy az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága (JURI) kifejezetten kimondta a kifogásolt két jelöltnek – Trócsányi mellett a román Rovena Plumbnak – „tisztségük betöltésére a pénzügyi érdekeltségi nyilatkozataik vizsgálata során feltárt összeférhetetlenség miatt fennálló alkalmatlanságát”, majd ezt az EP elnöke levélben közölte a Bizottság megválasztott elnökével. A szereplők ismertek, az időpont 2019. szeptember 30-a.

Medgyessy Péter emellett bejelentette, felkérte az igazságügy-minisztériumot arra, hogy dolgozzanak ki olyan törvénymódosításokat, amelyek szabályoznák az ilyen jellegű etikai problémákat. Emellett hétfőig minden miniszternek közzé kell tennie, hogy az elmúlt öt évben milyen gazdasági társaságban rendelkeztek tulajdonrésszel, és ennek mértéke mekkora volt.

Gyáva döntésnek nevezte Szájer József fideszes EP-képviselő a JURI hétfői határozatát. A döntés a szakbizottság politikai megoszlását tükrözi - mondta a politikus hétfőn Brüsszelben, magyar újságíróknak.

Szájer József hangsúlyozta, hogy az eljárás a magyar biztosjelölttel szembeni „politikai lincselés”, „durva és gyáva” akció a szakbizottság baloldali politikai erőinek részéről.

Az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottsága 2018 augusztusi Paks II-es megbízásánál a JURI Trócsányi „szerződésben való közreműködését” tartja összeférhetetlennek. Jávor Benedek volt EP képviselő által közzétett szerződés szerint az ügyvédi iroda a Paks II projekt finanszírozásának jogszerűségével kapcsolatban Ausztria által az Európai Bizottság előtt indított eljárásban arra kapott megbízást, hogy a luxemburgi képviseletért egyébként első helyen felelős igazságügyi miniszterrel együttműködve vegyen részt a jogi érvrendszer kialakításában. Bár az iroda megbízója a Miniszterelnökség, a szakmai kapcsolattartó pedig a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára volt, de nyilvánvaló, hogy a munka jogi és szakmai megítélése, eredményének felhasználása a perképviseletet ellátó Igazságügyi Minisztériumban történt.

Minthogy a biztosi érdekeltségi nyilatkozat a képviselőivel szemben nem három évvel, hanem, tíz évvel tekint vissza, az ügyvédi irodának a korábbi szakmai tevékenységekre vonatkozó részben valamilyen formában valószínűleg szerepelnie kellett volna. Ugyanakkor a Nagy és Trócsányinak az EP-képviselői nyilatkozatban való említésének hiányából nyilvánvalónak látszik, hogy Trócsányi az irodával fennálló aktuális – 2018 óta vagyoni érdekeltség nélküli, passzív tagságra korlátozódó – kapcsolatát nem tekintette őt 2019-ben közpolitikai kérdésekben vagy feladatellátásában befolyásoló érdekeltségnek.

Szóval kiderült, hogy felkent ex igazságügy miniszterünk egy hazug.  Megpróbálta becsapni az Uniót, hogy neki semmi köze sincs a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda működéséhez, mivel szünetelteti a tagságát már évek óta, és a tulajdonosi részesedése is megszűnt, de a vizsgálat során kiderült, hogy ez nincs így.

A NER nem működik Brüsszelben, mint látjuk, és mint Orbán is látja, és van, amikor utánanéznek annak, amit a magyar miniszterelnök, és annak megbízottai állítanak.

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathat meg. Kiemelt kép: Kiss Elemér, egykori miniszter. Fotó: MTI/Mohai Balázs.

Hetes stúdió
2019.10.05. 15:00
Szerző: Neuman Gábor