„Klubrádió
Esti gyors

Polgármester: Többen kapták el a Hit Gyülekezete tagjai közül a koronavírust Pápán

13/08/2020 20:01

| Szerző: Klubrádió/szg

„Felülreprezentáltak” a gyülekezet tagjai a fertőzöttek között – mondta Áldozó Tamás pápai polgármester, akit az Esti gyorsban a városban kialakult koronavírus-gócpontról kérdeztünk. Hozzátette, a 43 fertőzött között vannak, akiknek nincs kapcsolatuk a Hit Gyülekezetével, és olyanok is, akik külföldön kapták el a vírust.

2020. augusztus 13. Esti gyors / részlet, Áldozó Tamás (20.08.13.)
06:04
00:00

Konkrét koronavírus-gócpontként került be a hírekbe Pápa, ahol 43-ra nőtt a fertőzöttek száma. Nagyon félve mondja, reméli, nem romlik a helyzet – fogalmazott Áldozó Tamás fideszes polgármester – de két napja nem változott ez a 43-as szám, egy új pozitív esetet találtak, de egy másik embert gyógyultnak nyilvánítottak. 

Felmerült a médiában a Hit Gyülekezete szerepe, hogy az ő összejöveteleik járulhattak hozzá a vírus terjedéséhez, erre a városvezető azt mondta: az önkormányzatnak arról nincs információja, hogy ki kinek adhatta át a vírust, de azt el lehet mondani a közösségi médiában megjelent hírek és személyes tapasztalatok alapján, hogy felülreprezentált a gyülekezet a fertőzést tekintve. De a 43 ember között olyan is van, akinek nincs kapcsolata a vallási közösséggel. Több helyről vannak pozitív esetek, akad olyan is, aki külföldről hozta haza a koronavírust.

A városvezető elmondta: pont csütörtökön találkozott a pápai katonai repülőtéren a nemzetközi alakulat parancsnokával, az ő esetükben nagyon szigorú az eljárásrend, szerinte nem jelentenek kockázatot Pápára nézve. Az oda érkező külföldi családtagok növelik a karanténban lévők számát. A jelenleg elrendelt 200 karanténnak a külföldiek csak a töredékét jelentik, köztük nem találtak fertőzöttet.

Bezártak egy óvodást, bölcsődét, sőt, további korlátozásokat kellett elrendelni az egészségügyi alapellátásban és a szociális ellátásban is. Az ott dolgozók tesztjei egyelőre negatívak lettek, de még vár rájuk további tesztelés, az épületekre pedig fertőtlenítő takarítás. Az óvoda jövő héten nyithat meg, a bölcsőde azután egy héttel – közölte.

A Hit Gyülekezete országos vezetősége augusztus 5-én közölte, hogy az egész országban felfüggesztik az istentiszteleteket, mivel a információik szerint a gyülekezet egyik vidéki összejövetelén tudtán kívül koronavírusos ember is részt vehetett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Áldozó Tamás polgármester, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Esti gyors
2020. augusztus 13., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János