„Klubrádió
Kovátsműhely

Piszkos anyagiak - Erről szól most a Kovátsműhely

4/04/2020 10:02

| Szerző: Klubrádió

Az átlagos állampolgár nem igazán tájékozott gazdasági kérdésekben, és ez vélhetően annak is tudható be, hogy iskoláinkban meglehetősen hiányos a pénzügyi oktatás.

Amikor - két hónappal ezelőtt - felvettük az adást, még nem tudtuk, hogy Király Júlia közgazdász és Farkas Zoltán újságíró mekkora jóstehetség. A vasárnapi daltörténetünk a Kováts Kriszta Kvintett Gondolj rám, ha eljön a csőd című dalához kapcsolódik. A Magyar Nemzeti Bank volt alelnökével és a HVG újságírójával gazdasági és pénzügyi kérdésekről beszélgettünk - átlagember számára is közérthető módon tisztáztuk a pénzügyi alapfogalmakat, és nevetésben sem volt hiány. A két szakember már a januári felvétel alatt rámutatott, hogy újabb gazdasági válság érik, bár akkor még nem is tudtunk a járványról.

Mi a különbség az Rt., a Bt. és a Kft. között? Mi az a shortolás, egyáltalán, mit jelent a tőzsde? Hogyan működik a csődeljárás nálunk, és más országokban? Van-e itthon komolyan vehető pénzügyi oktatás a közoktatási intézményekben? Többek közt ezekre a kérdésekre is megpróbáltunk válaszokat keresni Király Júlia közgazdász, az MNB volt alelnöke, és Farkas Zoltán, a HVG újságírója segítségével.

A pénzintézetek szinte az ember öntudatra ébredésével egyidősek. A hitelt, a váltót is feltalálták már évszázadokkal ezelőtt leleményes őseink. De vajon tudjuk is, hogy mit csinálunk pontosan, amikor céget alapítunk, adót fizetünk, hitelt veszünk fel?

 
 

Az átlagos állampolgár nem igazán tájékozott gazdasági kérdésekben, és ez vélhetően annak is köszönhető, hogy iskoláinkban meglehetősen hiányos a pénzügyi oktatás. Pedig rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal: vendégeink elmagyarázták például azt is, hogy a cég pénze nem az egyén pénze; hogy mit jelent a csődeljárás, és mi történik, ha valaki rosszhiszeműen jelent csődöt; mit jelent a részvény és a kötvény: egyszóval közérthetően és szórakoztatóan magyarázták meg azokat a pénzügyi kifejezéseket, amelyekről - valljuk be - legtöbbünknek fogalmunk sincs.

Király Júlia például a shortolás fogalmát saját fia általános iskolás élményeivel hozta párhuzamba - a leleményes gyerek egy olyan matekpuskával kereskedett annak idején az osztályában, amit még csak nem is ő készített, és az eladás idején nem volt még a kezében.

Elemeztük továbbá a Bajnai-kormány intézkedéseit, az ezután következő Orbán-kormány gazdasági baklövéseit és az oktatási rendszert is. Persze szóba került az is, hogy mennyire fontos a pénz maga: Király Júlia szerint a pénz csupán eszköz, és bár pénzügyi kérdésekről imád beszélni, tanítani azt pedig talán még jobban, mégis úgy érzi, hogy rengeteg dolog van, ami a vagyonnál sokkal fontosabb. Farkas Zoltán erre felvetette, hogy a mélyszegény régiókban nem biztos, hogy ez a gondolkodásmód az érvényes, hiszen akinek a tényleges megélhetése forog kockán, az egészen másképpen látja a pénzzel kapcsolatos - számunkra - filozófiai és elvi kérdéseket.

A vasárnapi Kovátsműhely egy könnyed, humorral teli és közérthető gazdasági és pénzügyi gyorstalpaló - ki ne hagyják!

Kovátsműhely
2020. április 5. vasárnap 17:00, ismétlés 22 órakor
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna